15-06-2016

Svetozar Marović podnio ostavku

Predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista Svetozar Marović podnio je ostavku na sve funkcije u ovoj partiji, a kao razlog naveo je da želi da skine kolektivnu odgovornost sa DPS-a.

Svetozar Marović podnio ostavku | Radio Televizija Budva

O podnošenju ostavke Svetozar Marović je obavijestio vrh Demokratske partije socijalista, a ova informacija saopštena je na sjednici Opštinskog odbora DPS Budva u ponedjeljak. Inače, ovoj sjednici prisustvovali su i predsjednik DPS-a Milo Đukanović i njegov zamjenik Duško Marković.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, kao razlog za podnošenje ostavki na partijske funkcije Marović je naveo da želi da skine kolektivnu odgovornost sa DPS-a. Ostavka Marovica uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je premijer Milo Đukanović tokom posjete tom gradu u ponedjeljak kazao da Demokratska partija socijalista nije priznala bilo kakvu krivicu za dešavanja u Budvi.

Đukanović je rekao da nije DPS priznao bilo kakvu krivicu, jer je priznanje krivice individualni čin, a individualna je i uopšte krivična odgovornost, i ne da se socijalizovati, ni kroz partiju, niti kroz druge oblike organizovanja.

"I to moraju imati na umu svi oni koji sada misle da je ovo odlučan trenutak da namire svoje račune sa DPSom. Sa DPS-om će morati da namire svoje račune na biralištima, a mi smo spremni da se odgovorno suočimo sa problemom koji je nastao, da izađemo iz tog problema, nudeći jednu novu perspektivu ovom gradu. Apsolutno sam siguran da imamo snage da ponudimo realnu projekciju daljeg razvoja ovoga grada i siguran sam da u svom sastavu imamo ljude koji će zavrijedi ti pažnju Budvana", kazao je Đukanović.

Svetozar Marović uhapšen je 17. decembra zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim poslovima kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više desetina miliona eura.

Marović je precizirao ugovor sa Specijalnim tužilaštvom o sporazumnom priznanju krivice u pet budvanskih afera i 17. maja ga potpisao s tužiocem Sašom Čađenovićem.

Tim dogovorom je predviđeno da odleži godinu i deset mjeseci zatvora i da plati 50.000 zbog malverzacija prilikom ugovaranja gradnje donjeg bulevara u Budvi, puta u selu Krapina, gradnje kolektora u Bečićima, kao i za slučajeve "Properti investment" i "Kopi rajt". Ovaj sporazum juče je dostavljen Višem sudu na odlučivanje.

Tako je Marović potpisao dva sporazuma i pristao da odleži četiri godine i tri mjeseca u zatvoru i vrati 1.100.000 eura.

Marovićevo hapšenje je često bilo povod za optužbe na račun Demokratske partije socijalista od opozicionih partija, koje su pokušavale da sporazume koje je Tužilaštvo sklopilo sa budvanskim funkcionerima povežu sa politikom DPS-a. DPS je sve te optužbe odbacio navodeći da su pred zakonom svi isti i da svako treba da odgovara za svoje ponašanje.