24-03-2024

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze (TB), 24. mart, ove godine obilježava se pod sloganom „Da! Možemo stati na kraj tuberkulozi". Na ovaj datum, 1882. godine, otkrivena je bakterija koja izaziva tuberkulozu.


Foto: CKCG

Tuberkuloza je i dalje jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu, a posljednjih godina je zabiilježen zabrinjavajući porast tuberkuloze otporne na ljekove.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika da se ukaže na važnost prevencije tuberkuloze i preduziumanja svih mjera neophodnih za njeno okončanje.

U regionu Evrope u fokusu Svjetske zdravstvene organizacije pažnja je i dalje usmjerena na prevenciju i pristup liječenju osoba u visokom stepenu rizika, te poboljšanju pristupa brzoj dijagnostici tuberkuloze sa garantovanim kvalitetom liječenja i kreiranju efikasnih, bezbjednih i brzih režima liječenja TB i TB rezistentne na Ijekove. Najnoviji režimu liječenja olakšavaju pacijentima da nastave sa redovnim načinom života dok su na liječenju, bez injekcija i uz minimalnu hospitalizaciju.