10-01-2023

Tri knjige Danila Kiša među najčitanijim u 2022. godini

Izdavači i knjižari sumiraju proteklu godinu i objavljuju liste najčitanijih naslova. Svoju listu najčitanijih proznih djela objavila je knjižara Beopolis, a na njoj je na prvom mjestu Ani Erno. Booka je objavila listu 20 najprodavanijih izdanja u svojim knjižarama, a na njoj, kako navodi taj izdavač, "dominiraju žene". Među najčitanijim knjigama Arhipelaga u 2022. godini nalaze se tri knjige Danila Kiša.


FOTO: RAS SRBIJA

Beopolis je predstavio svoju top-listu najčitanijih proznih djela u 2022.

Prošlu čitalačku godinu obilježile su važne knjige mahom sa francuskog govornog područja – knjige koje nikome ne podilaze, navodi Beopolis.

„One sa sječivima u rečenicama. Koncizne, jasne, nedvosmislene. Kao da se ovog puta čitalački ukus nedvosmisleno poklopio sa ukusom kritike. Bile su to knjige koje ste tražili i prije proglašenja Nobelove nagrade za književnost. Poput Švedske kraljevske akademije, čitalačka publika prepoznala je Ani Erno, njenu veliku ‘hrabrost i kliničku oštrinu kojom razotkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja’. Ona je u svojoj autofikcionalnoj prozi kao i Agota Krištof progovorila o sudbinama žena, njihovim intimnim borbama koje, ako se dobro sagledaju, jesu borbe svih nas. I traju i dalje. Bez uljepšavanja, bez lamentiranja. Lične ispovjesti, objektivizirane, postale su ubojite. Jer ‘ne postoje istine nižeg reda’. To su knjige koje mijenjaju svijet. Svakoga dana, riječ po riječ. Dok sve pobjede ne budu izvojevane“, dodaju iz te knjižare.

Top-lista Beopolisa:

1. „Jedna žena“, Ani Erno
2. „Događaj“, Ani Erno
3. „Nepismena“, Agota Krištof

4. „Povratak u Reims“, Didier Eribon
5. „Unuka“, Bernhard Šlink.

Booka navodi da je tokom 2022. godine objavila gotovo podjednak broj knjiga prevedene proze i one regionalnih autorki i autora. Osim neprikosnovene Mire Furlan čija je autobiografija bila potpuni fenomen i jedna od najčitanijih knjiga u Srbiji, na samom vrhu su dvije mlade i sjajne spisateljice sa ovih prostora.

„I ostatak liste pokazuje isto – autorke dominiraju, region dominira. Nama je to sasvim u redu“, dodaje taj izdavač.

Ovo je lista najprodavanijih izdanja u knjižarama Bookastore u 2022. godini:

1. „Voli me više od svega na svijetu“, Mira Furlan
2. „Smrtni ishod atletskih povreda“, Milica Vučković

3. „Uhvati zeca“, Lana Bastašić
4. „Moja godina odmora i opuštanja“, Otesa Mošfeg
5. „Kopenhaška trilogija“, Tove Ditlevsen
6. „2020.“, Danilo Lučić, Dijana Matković, Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Nikola Nikolić, Rumena Bužarovska

7. „Moj muž“, Rumena Bužarovska
8. „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“, Mirjana Drljević
9. „Naša žena“, Tanja Mravak
10. „Okretište“, Damir Karakaš.



Pogledajte cijelu listu na sajtu Booke.

Među najčitanijim knjigama Arhipelaga u 2022. godini nalaze se tri knjige Danila Kiša: „Iz prepiske“, „Rani jadi“ i „Enciklopedija mrtvih“, potom istoriografska studija ruskog istoričara Olega Hlevnjuka „Staljin. Život jednog vođe“, roman Jelene Lengold „Lakonogi dan“.

Tu su i dvije knjige Ljudmile Ulicke, roman „Zaista kuga“ i knjiga priča „O telu duše“, dve knjige priča Mihajla Pantića „Priče o piscima“ i „Nijedna od sedam“, dve knjige Srđana V. Tešina, roman „Mokrinske hronike“ i knjiga priča za decu i „razmažene roditelje“ „Luka kaže“, istorijski roman Nikole Moravčevića o Stefanu Nemanji „Veliki župan“, knjiga slovenačke teoretičarke Renate Salecl „Čovek je čoveku virus“, studija italijanskog istoričara Eđidija Ivetića „Istorija Jadrana“, roman Nine Savčić „U lancima“, roman Vladimira Jaćimovića „Povratak na Zejrek“, antologija „Priče o Danilu Kišu“, čiji je priređivač pisac Milenko Stojčić, roman Janija Virka „LJubav u vazduhu“, knjiga pesama Tanje Stupar Trifunović „Zmijštak“, kao i „Antologija savremene rumunske priče“ koju je priredila Oana Hergenreter.


Izvor:N1