08-03-2023

U Podgorici danas Osmomartovski marš

U svijetu se danas obilježava 8. mart Međunarodni dan žena, nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.


Foto: Arhiva

Prvi nacionalni Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.Kao međunarodni dan žena, osmi mart prihvaćen je 1917. godine.

Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Povodom Međunarodnog dana žena, u Podgorici će danas biti održan Osmomartovski marš pod sloganom “Otpor sili i nepravdi”.

Iz Centra za ženska prava (CŽP), najavljeno je da će se učesnici marša okupiti na Trgu Nezavisnosti, gdje će se govoriti aktivistkinje za prava žena Tanja Markuš, Rebeka Čilović, Milena Blagojević, Leonora Dukaj i Ivana Stanić, kao i britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Iz CŽP-a su kazali da će se grupa kretati Ulicom Slobode, zatim Bulevarom Petra Cetinjskog, kojim će ići do mosta Blaža Jovanovića a zatim ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom ulicom nazad do Trga nezavisnosti.

“U svijetlu aktuelnih dešavanja, u kojima smo suočeni sa neefikasnošću rada institucija u omogućavanju pristupa pravdi žrtvama rodnog nasilja i diskriminacije, sa ugrožavanjem radnih prava i sve većom nacionalnom i klasnom segregacijom našeg društva, podsjećamo na značaj solidarnog otpora kršenju naših ljudskih prava i dostojanstva”, kaže se u proglasu.

Organizatori su pozvali na otpor vladavinama nasilja, nekulture i neznanja, koje društvo drže u siromaštvu i konstantno guraju u sve dublje podjele.

Iz CZŽP-a su kazali da su organizovanje marša podržali Kvinna Till Kvinna Fondacija i Britanska ambasada Podgorica.

(Mina)