19-08-2023

U Sarajevu preminuo književnik Marko Vešović

Cijenjeni bosanskohercegovački i crnogorski pisac, književni kritičar, esejista i prevodilac Marko Vešović preminuo je sinoć u Sarajevu u 78. godini.



Vešović je rođen marta 1945. godine u selu Pape kod Bijelog Polja. Gimnaziju je završio u Bijelom Polju, a Filozofski fakultet u Sarajevu.

Postdiplomske studije završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu, dok je kao profesor radio u srednjoj Autosaobraćajnoj školi u Sarajevu i u gimnaziji “Pero Kosorić”.

Desetak godina Marko Vešović bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a niz godina bio je i urednik u izdavačkoj kući “Veselin Masleša”. Na Filozofski fakultet vratio se 1992. godine. Deceniju kasnije odbranio je doktorsku disertaciju “Jezik u poeziji Radovana Zogovića“ na matičnom fakultetu u prijestonici BiH.

Marko Vešović objavio je više od 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prevoda, esejistike i polemika. Prije ravno trideset godina dizao je glas protiv rata na prostorima bivše Jugoslavije, pozivajući ljude da se urazume. No, vapaje književnika Marka Vešovića, gotovo niko nije čuo.

Neka od Vešovićevih djela po kojima će ostati upamćen su "Poljske konjice", "Nedjelja", "Osmatračnica", "Rodonačelnik", "Četvrti genije", "Smrt je majstor iz Srbije", "Kralj i olupina". Posebno mu je značajno djelo ratne proze "Smrt je majstor iz Srbije" (1994), u kojem je opisao i svoja prijeratna iskustva s Radovanom Karadžićem, nekad kolegom pjesnikom.

Bio je kolumnista u više crnogorskih i bosanskohercegovačkih novina. U jednom periodu je bio i član Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, gdje je izabran kao kandidat Stranke za BiH.

Marko Vešović biće sahranjen u Sarajevu u ponedjeljak, 21. avgusta.

(Portal analitika)