04-08-2023

U utorak potpisivanje peticije „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan” u Budvi

Predsjednica Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević" dr Marija Obradović kazala je da je ta ustanova najbliže stečaju te da je blokada računa prošle nedjelje dodatno zakomplikovala situaciju. Potpisivanje peticije u Budvi biće organizovano u utorak 8. avgusta na platou ispred zgrade glavne Pošte, u vremenu od 19 do 21h.

U utorak potpisivanje peticije „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan” u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: Institut Igalo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore u saradnji sa Sindikalnom organizacijom Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo i Opštinom Herceg Novi otpočela je kampanju za spas i očuvanje ovog renomiranog brenda crnogorskog zdravstvenog turizma pod nazivom „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan”. Dr Marija Obradović, predsjednica Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević", kazala je da je ta ustanova najbliže stečaju, kao i da je blokada računa prethodne sedmice dodatno zakomplikovala situaciju.

"Važno je da naši državljani pokažu koliko je Institut Igalo njima važan, a ova peticija se oslanja na onu koju smo imali online, a koja je za samo 24h skupila preko 6.000 potpisa i pokzala koliko je građanima Institut Igalo važan, zbog činjenice da ne postoji porodica u Crnoj Gori koja nije imala makar u jednom trenutku nekoga na rehabilitaciji u Igalu", kazala je Obradović.

Instit Igalo se nalazi u nikad težoj situaciji

"Moram da napomenem da radnici cijele godine nijesu primili tri do četiri plate, da nije potpisan kolektivni ugovor od strane Vlade, što prolongira i produžava agoniju randika. Dobili smo blokadu od Jugobanke za kredit star preko 40 godina, nažalost sada je došao na naplatu iako se do sada moga riješiti na vrlo lak i komforan način, a sve to dodatno komplikuje opstanak isntituta i imamo opravdani strah da će se Institut Igalo ugasiti i da će naši građani izgubiti mogućnost medicinske rehabilitacije, a drugu alternativu u Crnoj Gori i regionu nemaju", kazala je ona.

Prošle nedjelje oragnizovane su blokade graničnih prelaza prema Hrvatskoj u znak protesta.

"Nažalost prema onome što se trenutno događa tokom ove nedjelje protesti će se najvjerovatnije nastaviti, a trajaće sve do rješavanja pitanja Instituta Igalo ili do nekih konkretnih mjera koje će nama pokazati da se ovaj problem shvatio ozbiljno", istakla je ona.

Obradović je pozvala sve građane da ih podrže i da potpišu peticiju.


D.P.