26-10-2023

Uskoro konkurs za urbanističko – arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma priprema dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog konkursa za urbanističko-arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti.

Uskoro konkurs za urbanističko – arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija

Vlada Crne Gore usvojila je u srijedu Informaciju o raspisivanju Međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima.

“U pitanju je jedan od najvećih projekata u novijoj istoriji Crne Gore, koji će prikupiti najvažnija imena iz svijeta arhitekture i to ne samo sa naših prostora”, kazali su iz Ministarstva.

Glavni državni arhitekta Vladan Stevović naveo je da je svrha konkursa da izabere najvizionarniji i nainovativniji dizajn za budući kompleks Muzeja, kako bi se obogatio kulturno nasleđe i istorija Crne Gore, omogućavajući stvaranje platforme za savremeni umjetnički izraz.

“Očekujemo da konkursom privučemo mnoge talentovane arhitekte i dizajnere iz čitavog svijeta, dok će Ministarstvo uputiti poziv i značajnim imenima svjetske arhitekture da uzmu učešće u tom projektu”, kazao je Stevović.

Iz Direktorata za razvoj arhitekture rekli su da planirani projekat ima veliki značaj ne samo za razvoj kulture, već i za razvoj arhitekture.

Kako je saopšteno, članovi žirija biće Stevović, direktor Muzeja savremene umjetnosti Vladislav Šćepanović, kao i arhitekte Dominik Pero, Odil Dek, Mauricio Meosi, Robert Šmic i Majk Vud.

Navodi se da je konkursnu dokumentaciju pripremio Direktorat glavnog državnog arhitekte i razvoja arhitekture, u saradnji sa Ministarsvom kulture i medija, Muzejom savremene umjetnosti, Prirodnjačkim Muzejom i Inženjerskom komorom Crne Gore.

“Cilj Konkursa je odabir konkursnog rješenja koje će dati najkvalitetnije prijedloge za urbanističko rješenje prostora sa idejnim arhitektonskim rješenjem Muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja, kuće arhitekture i parka kulture i umjetnosti”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, od učesnika se očekuje da ponude rješenje koje će doprinijeti promjeni vizuelnog identiteta kako užeg, tako i šireg gradskog jezgra.

“Obuhvat konkursa se poklapa sa katastarskom parcelom broj 2211/1 KO Podgorica II površine 50.685,94 metara kvadratnih, koja je u državnom vlasništvu”, rekli su iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti je međunarodni, opšti konkurs sa pozivom, jednostepeni i anonimni.

Iz Ministarstva su pojasnili da pravo učešća na konkursu imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju uslove definisane Raspisom konkursa i Konkursnim zadatkom.

Pravo učešća, dodaje se, imaju i pozvani učesnici konkursa, pet svjetski istaknutih arhitektonskih biroa So Fudžimoto, Džunja Išigami, Snuheta, Diler Skofidio i Renfro, kao i biro Hening Larsen.