23-08-2022

Uspješno realizovana aktivnost „Yes art, ho harm“ u OŠ „Mirko Srzentić“ u Petrovcu

U sklopu projekta „Servisno učenje za inkluzivnije društvo“ koji sprovodi Forum MNE (Forum mladi i neformalna edukacija), jedan od timova budvanskog Omladinskog kluba, uspješno je sproveo prvu akciju pod nazivom „Yes art, no harm“.


Foto: Arhiva

Naime, projekat je realizovan proteklog četvrtka, 18. avgusta u prostorijama petrovačke O.Š. Mirko Srzentić, a protekao je na sljedeći način:

Prijavljeni su prvo učestvovali na edukativnoj, interaktivnoj radionici u vezi sa vršnjačkim nasiljem u trajanju od sat i po, koju je veoma uspješno sprovela psihološkinja i psihoterapeutkinja Ivana Mihović.

Nakon toga su oslikavali murale na zidovima škole, u okviru pomenute teme, pod mentorstvom slikarke Jelene Vušurović. Učesnici kojih je bilo više od 40, su na kraju, zajedno sa predstavnicima tima kao i direktorkom ustanove, Ivanom Kurtović, zajedno uredili sve detalje kako bi đacima uljepšali početak školske godine.

Sem toga, na ovaj način su poslali dugoročno poruku svima, da nasilje nije način, da se umjetnošću možemo boriti protiv nasilja, kako verbalnog tako fizičkog, socijalnog, digitalnog, psihološkog te da svi koji se nalaze u ovom, makar i potencijalnom problemu znaju da nijesu sami i da treba pričati.

Projekat je realizovan i osmišljen od strane tima koji čine Fatma Matović, Aleksandra Marojević, Jelena Janković , Nataša Dimić, pod mentorstvom, savjetnice u budvanskoj Kancelariji za mlade Sekreterijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Katarine Vukadinović.

Ova akcija servisnog učenja za inkuzivnije društvo obuhvata i druge timove te je ovo jedan od prvih u nizu, nadamo se i vjerujemo, uspješnih projekata.