16-07-2021

Opština Budva započela projekat BlueMed PLUS

Fokus će biti na podvodno kulturno nasljeđe u svrhu razvoja održivog turizma u priobalnom dijelu i na ostrvima Mediterana, saopšteno je iz Kancelarije za EU integracije i saradnju Opštine Budva.



Opština Budva je postala partner u projektu BlueMed PLUS, gdje će dobiti priliku da u saradnji sa prestižnim Univerzitetom u Kalabriji, regionima Apulia (Italija) i Tesalija (Grčka) uz pomoć konsultantske grupacije Atlantis iz Grćke i Opštinom Valona (Albanija) kapitalizuje najvažnija iskustva, rezultate i vrijednosti projekta BlueMed koji je završen 2020.godine.

BlueMed PLUS je projekat koji će iskoristiti najbolje rješenja iz prethodnog poziva BlueMed na način što će primjeniti inovativne I dobre prakse u menadžmentu podvodnog arheološkog blaga.

Podvodne arheološke staze koje je razvio BlueMed su zasnovane na novim metodama koje su uvele tzv.Augumented Reality (AR) za ronioce, koje koriste posebne tablet uređaje i mogućnosti virtuelne realnosti, što omogućava i onima koji se ne bave ronjenjem da uživaju u podvodnim kulturnim dobriima i da otkrivaju drevne civilizacije Mediterana na jedinstven način.

Multidisciplinarni model menadžmenta podvodnog kulturnog nasljeđa je već testiran u ‘’Capo Rizzuto’’ zaštićenom podrućju u Italiji, u regiji Tesalije u Grčkoj I u Cavtatu.

Projekat BlueMed Plus će nova znanja i tehnologije proširiti na nove teritorije u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori fokusirajući se na one oblasti čije je podvodno blago još uvijek nepoznato I nedovoljno vrednosno.

Konkretno, BlueMed PLUS će omogućiti transfer znanja i vještina stečenih kroz BlueMed i unaprijediće kapacitete partnera u sferi menadžmenta podmorskog kulturnog nasljeđa, radiće na formiranju Knowledge Awareness Centers na teritoriji partnera I promovisaće nove destinacije i resurse za razvoj održivog obalnog turizma.
Kada je Opština Budva u pitanju, predviđeno čišćenje I zaštita lokaliteta nedaleko od Trstenova gdje se nalazi olupina iz II svjetskog rata koja će služiti I kao svojevrsna baza I trening centar za ronioce.

Ukupna vrijednost projekta je 46 695 eura.