17-08-2023

Večeras svečano otvaranje festivala sportskog filma u Budvi

Budva će od 17. do 19. avgusta biti domaćin festivala "Budva sports and arts film festival".

Večeras svečano otvaranje festivala sportskog filma u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: BSAFF

BSAFF je međunarodni festival dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom i predstavlja prvu manifestaciju tog tipa u Crnoj Gori. Organizator festivala je Montenegro Extreme Production, dok su pokrovitelji Opština Budva i Turistička organizacija opštine Budva.


Direktor i osnivač festivala Miloš Todorović je, govoreći o značaju manifestacije, kazao da je Crna Gora postala 20 država u kojoj se organizuje festival filma.

On je podsjetio da se Crna Gora nalazi među 131. članicom velike svjetske porodice Saveza sportskih televizija i slika na ektranu (FICTS), sa sjedištem u Milanu.

“Federacijom predsjedava Franko Askani, koji je član komisije Međunarodnog olimpijskog komietata za kulturu i olimpijsko nasleđe. Jedina je federacija u toj oblasti koju priznaje MOК i koja kroz slike promoviše vrijednosti sporta”, kazao je Todorović.

On je najavio da će na festivalu biti prikazana 34 filma iz 15 država.



“Pobjednici u svojim kategorijama učestvovaće na finalu svjetskog filmskog sportskog festivala, koji će u novembru biti održan u Milanu”, rekao je Todorović.



On je autor dokumentarnog filma Put prazne šake, posvećen počecima karatea u tadašnjem Titogradu, koji je na jubilarnom 40. festivalu televizije, kulture, komunikacija i sporta SPORT MOVIES i TV 2022 u Milanu /40th Milano International FICTS Fest/ osvojio prestižnu nagradu u konkurenciji 130 filmova sa pet kontinenata.



Najavljeno je da će na svečanom otvaranju budvanskog BSAFF festivala biti uručena specijalna priznanja i zahvalnice prijateljima prvog filmskog sportskog festivala, kao i priznanja za životno djelo iz oblasti sporta.

Svečano otvaranje festivala planirano je za večeras u kongresnoj sali hotela Avala, u 19 sati.