19-03-2024

(VIDEO/FOTO) Ne smijemo da dozvolimo gradnju gasovoda i brze ceste preko naših sela, poručuju Maini

U velikoj sali SO Budva danas je održan skup građana koji je inicirala NVO "Maini" sa ciljem da se razmotre detalji u vezi izgradnje brze saobraćajnice kroz budvanska sela, a na kojem je prisustvovala i glavna gradska arhitektica Jelena Lazić kako bi dala dodatna pojašnjenja i iznijela stav Opštine po pitanju Nacrta prostornog plana Crne Gore.

(VIDEO/FOTO) Ne smijemo da dozvolimo gradnju gasovoda i brze ceste preko naših sela, poručuju Maini | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/J.M.

Mještani Podostroga i Maina kao i svi oni koji posjeduju imanja i stara ognjišta na ovom prostoru negodovali su u vezi izgradnje bilo kakve saobraćajnice koja bi presjekla njihova sela i uništila ih zauvijek, pa su zato tražili da se pod hitno ulože prigovori na pomenute planove kako bi spriječili naume države.

Opština je dala uslovnu saglasnost na Nacrt prostornog plana Crne Gore upravo iz razloga jer je spremna da podrži građane i uvaži njigove prigovore u vezi gradnje gasovoda i brze ceste, a neki bitni koraci su već preduzeti istakla je Lazić.

"Obilaznica oko Budve je predviđena planskom dokumentacijom i DUP-om koji je rađen još 2008. godine apsolutno je bila tretirana svim planovima nižeg reda do sada. Znamo stav Grbljana da se oni bune protiv saobraćajnice i samog priključenja kod manastira Podlastva. Iz Ministarstva su nam izašli u susret da mi nacrtamo trasu kako mi mislimo da treba. Ako smatrate da treba da se ukine vi to i zvanično napišite kao stav mi ćemo ga proslijediti obrađivaču, a na ministarstvu je da odluči na koji način će riješiti problem. Mi smo tu voljni da maskimalčno zaštitimo svoje građane. Osim što je predviđena Glavnim urbanističkim planom ona je predviđena i obalnim područjem kao planskom dokumentacijom višeg reda i u tekstualnom dijelu prostornog plana za obalno područje stoji da su trase obilaznice date orijentaciono i da će se naknadnim idejnim rješenjem utvrditi tačna trasa. Opština Budva je već dostavila Ministarstvu što se tiče Prostornog urbanističkog plana Budve primjedbe mišljenja i sugestije vezano za tu trasu i strogo smo ostali pri stavu da se ne siječe selo, zato što je to bio zahtjev mjesne zajednice koji smo ispoštovali i koji smo implementirali u naše sugestije i napisali da se predlaže da ide izohipsom, okolo sela da se izbjegne most kao velika investicija i da se izbjegne da se selo siječe na dva dijela. To je stav Opštine koji je prema ministarstvu otišao prije mjesec dana. Opština Budva maksimalno štiti interese svojih građana, ali je izrada planske dokumentacije u rukama ministarstva i stvarno se trudimo da ispoštujemo nas, a posle toga da uspijemo sa njima da se dogovorimo da ne bi bilo mrtvo slovo na papiru", kazala je Lazić.


mapa brze saobraćajnice kroz opštinu Budva

Građane je takođe interesovala informacija o izgradnji budućeg gasovoda kroz opštinu Budva.

"Što se tiče gasovoda isto smo imali primjedbu da u okviru Prostornog plana Crne Gore u tekstualnom dijelu stoji da je Crna Gora otvorena za mogućnost realizacije gasovoda preko njene teritorije, s tim što je u okviru Prostornog plana dat izvod iz Master plana gdje se daju trase koje isto piše da su orijentacione. Nama izgleda da to ide dijagonalno preko Mrčevog polja i instistirali smo da ukoliko ne možemo da utičemo na gasovod kao gasovod da možemo da utičemo na trasu gasovoda i da se apsolutno protivimo dijagonalnoj trasi preko Mrčevog polja, nego da se ide rubom polja tamo gdje je Termin kabal. Ako uopšte možemo na to da utičemo i da se izbjegne trasa gasovoda koja ide kroz urbanu zonu iz razloga što smo deveta seizmička zona i iz razloga što koridori koji se štite neće omogućavati kvalitetan razvoj grada u budućem periodu", naglasila je Lazić.


Video: Portal RTV Budva/J.M.

Iako je današnji skup bio iniciran od strane MZ Maini na njemu su prisustvovali predstavnici sa područja Paštrovića, Lastve, Mažića i drugih koji su takođe iznijeli svoje primjedbe na buduće planove izgradnje brze saobraćajnice.

Svi prisutni bili su kao jedno u stavu da treba ponuditi neka druga rješenja i ne dozvoliti da bilo kakvi projekti ugroze budvanska sela koja su jedina ostala netaknuta i autentična, posebno ukoliko se ima u vidu razvoj ruralnog turizma, tada nikava gradnja ne dolazi u obzir, barem ne onim trasama koje su planom predviđene, naglasili su.


Foto: Portal RTV Budva/J.M.

Iz mase se čuo predlog koji su mnogi pozdravili, da bi svi građani trebalo da se ujedine u tom cilju i da istraju sa svojim zahtjevima, te da se u proceduri koja je u toku podnesu prigovori nadležnom ministarsvu kako bi se na vrijeme našlo rješenje koje neće ugrožavati živote i interese mještana.

Problema je mnogo, a vremena malo, pa je Lazić još jednom, podsjetila sve prisutne da se mišljenja, primjedbe i sugestije na Prostorni plan Crne Gpore mogu dostavljati do 29. aprila tekuće godine, a sva uputstva su data na zvaničnom sajtu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

J.M.