08-01-2024

(VIDEO) Iza lajkova: Društveni život, laži i potraga za stvarnom srećom

U današnje vrijeme društvene mreže često stvaraju iluziju savršenstva, čime nas navode da vjerujemo kako svi vode savršen život...


Foto: Printscreen/yt, A Social Life

Svi mi skliznemo u laži, naglašavamo detalje da bismo izgledali zanimljivije, preuveličavamo svoje dobre strane kako bismo privukli simpatije i pozitivne reakcije. Nažalost, društveni mediji nas često zarobljavaju u vlastitim životima, čineći nas zavisnicima od pametnih telefona. Čak i zbog najmanjeg lajka, postajemo internet lažovi, stvarajući lažnu stvarnost od naših slika i priča, piše Zimo.co.

Kratki film "Društveni život" od Kerith Limun osvjetljava ovu temu, prikazujući jaz između onoga što vidimo online i stvarnosti.

Film prati Meredith, karijeristkinju koja na internetu živi san o savršenom životu. Trudi se oko izgleda, posla i društvenih veza, stvarajući privid savršenstva. Međutim, jednog dana Meredith shvata da njen stvarni život nije onakav kakvim ga prikazuje na društvenim mrežama. Da li je njen odraz u ogledalu samo montaža slika ili je to zaista njen stvaran život?



Producentkinja ovog filma Kerith Lemon izjavila je, kako je radeći 15 godina u zabavnoj industriji neprestano osjećala teret zbog toga što čitavo vrijeme mora biti uz mobilni telefon, dostupna od 0-24.

"Nije mi se svidjelo to što sam se osjećala isključenom i što sam istovremeno koristila društvene mreže da pobjegnem od stvarnosti. Filmom sam željela pokazati što ovakav online život čini našem identitetu. Pokušavamo voditi duple živote, jedan stvarni i jedan online, a ja sam pokušala kreirati lik koji bi pokazao kako sam se i sama osjećala, kazala je Lemon, tada, za TheBirdYears.com.

Film je obišao brojne festivale i osvojio nekoliko nagrada. Lemon, međutim, kaže kako joj je najvažnije bilo postaviti ga na internet kako bi ga što više ljudi vidjelo te se tako ovaj problem osvijestio.

Ironično je što, da bi to postigla, video je morala dijeliti upravo na društvenim mrežama.

"Društveni život" je kratak film koji je nastao prije nekoliko godina, ali i dalje aktuelno oslikava problem lažnih prikaza na društvenim mrežama.

Ostaje pitanje: Jesmo li zaista srećni kad spustimo telefon i suočimo se sa stvarnošću?