27-02-2024

(VIDEO) Nakon protesta građana postignut dogovor sa predstavnicima Morskog dobra i Opštine o skorom rješavanju statusa Luke Budva

Epilog današnjeg protesta građana, na kojem su od nadležnih tražili pojašnjenja o statusu Luke Budva, je obećanje predstavnika Morskog dobra i Opštine Budva da će pitanje preuzimanja Luke biti riješeno u narednih desetak dana.

(VIDEO) Nakon protesta građana postignut dogovor sa predstavnicima Morskog dobra i Opštine o skorom rješavanju statusa Luke Budva | Radio Televizija Budva

Ispred upravne zgrade JP Morsko dobro danas je u 12:00h počeo mirni građanski protest sa ciljem da se dođe do konačnog razgovora predstavnika građana i rukovodstva ovog javnog preduzeća kako bi se dobila pojašnjenja u vezi Luke Budva i odgovor na pitanje kada će se konačno riješiti problem upravljanja.


Foto: Portal RTV Budva

Jedni od inicijatora ovog skupa, Branko Vujičić i Vladimir Kalezić, su objasnili da se već četiri godine bore za Luku Budva, ali da smatraju da se ova priča sada zaista privela kraju.

„Bićemo uporni i odgovorna lica će morati da se skupe i objasne građanima ko je kriv što Luka Budva nije vraćena gradu. Izuzetno mi je drago što je Blađo Rađenović pozvao SDT da uđe u JP Morsko dobro kako bi se provjerilo zašto zakupac može da koristi Luku Budva bez ijednog dokumenta”, ističe Vujičić.



On je zatim naveo da je pravni zastupnik kompanije Dukley Marine juče javio da to preduzeće posjeduje dokument u kom se navodi da ima pravo na upravljanje Lukom do 2027.

„Ukoliko je tako, mi tu ne možemo ništa. Ali oni taj dokument nisu dali na uvid. Ja imam dokument na kojem se navodi da je JP Morsko dobro glavni krivac što Luka Budva nije preuzeta kada je Mladen Mikijelj 09.02.2023. dao nalog da zakupac u roku od sedam dana napusti prostorije i preuzme svoje radnike. Pitanje je zašto Morsko dobro nakon sedam dana nije ušlo u prostorije Dukley-a i sprovelo tu odluku u djelo”, kazao je Vujičić.

Vladimir Kalezić je naglasio da ovaj skup nema političku konotaciju i da je cilj protesta jasan.

„Želimo da se Luka vrati Opštini na upravljanje, a jedina adresa kojoj mi možemo da se obratimo je JP Morsko dobro. Ne želimo da ulazimo u odnose između Morskog dobra i Opštine, samo želimo da se ispoštuje dokument koji je Skupština usvojila. Voljni smo da pomognemo i mislim da nije teško doći do dogovora kada je Opština sve pripremila i sve je skoro privedeno kraju. Očekuje se razgovor sa predsjednikom Upravnog odbora, a ukoliko taj razgovor ne urodi plodom, spremni smo i da blokiramo Luku i organizujemo višednevne proteste”, naglasio je Kalezić.



Predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro Blažo Rađenović je primio predstavnike građana u svoju kancelariju kako bi se pitanje upravljanja Lukom Budva razjasnilo. Sastanku je prisustvovao i predsjednik SO Budva Nikola Jovanović.

Vujićić je zadovoljan dogovorom koji je danas postignut.

“Zahvalio bih se prvenstveno Blažu Rađenoviću, predsjedniku Upravnog odbora Morskog dobra što nas je primio na sastanak. Mi smo zvali i predstavnika Opštine Budva i on je došao. Ta prepucavanja koja su bila preko medija i štampe sad su tu za stolom, mi smo bili posrednici i slušali smo sve i mislim da je konačno rješenje donešeno. Čekaćemo možda jedan kraći period da se preuzme Luka Budva od strane Opštine uz asistenciju Morskog dobra. To je ono što smo pričali odavno, da je Morsko dobro odmah trebalo prvo da iseli zakupca pa da primi novog zakupca, to je Opština Budva, međutim oni to nisu uradili, ali evo sada je dogovor da se to realizuje u narednih desetak dana. Ako se ne desi mi ćemo ako treba ovdje noćiti dok se to ne okonča”, kazao je Vujičić nakon sastanka u izjavi za Radio Budvu.

M.O/J.M.