14-06-2023

Vujačić: U Budvi blizu 700 nezaposlenih na evidenciji Zavoda, najviše sa četvrtim stepenom obrazovanja

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Budvi trenutno je 690 nezaposlenih, a najviše njih je sa četvrtim stepenom obrazovanja, ukupno oko 40 odsto. Od ukupnog broja nezaposlenih više od polovine su žene, kazao je gostujući u Jutrom iz Budve samostalni savjetnik na Birou rada u Budvi, Nebojša Vujačić.



Printscreen: Youtube/RTV Budva

Kako je Vujačić pojasnio, na evidenciji Zavoda su 132 lica sa prvim stepenom, sa drugim 24, a sa trećim 125. Peti stepen obrazovanja imaju dva, šesti 29, sedmi 109 i osmi jedno nezaposleno lice.

On je ocijenio da je u periodu ljetnje turističke sezone u Budvi primjetan nedostatak radne snage, te da je taj trend prisutan već pet godina.

"Potražnja je trenutno ogromna, a mi nismo u stanju da zadovoljimo sve te potrebe. U saradnji sa drugim zavodima prosleđujemo podatke svakodnevno, ali vidimo da veliki broj lica nije zainteresovan. Takođe smo obrisali i veliki broj lica kojima smo nudili poslove u struci. Preko 100 lica smo obrisali, jer nisu prihvatili ponuđene poslove. Što se tiče naše opštine, vidim da je veliki broj mladih završio za konobare i kuvare, ali oni ne žele da rade te poslove. Po pravilu, mi im nudimo poslove u struci, a ako dva puta odbiju ponuđeni posao prinuđeni smo da ih brišemo sa evidencije", istakao je Vujačić.

Kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, Vujačić navodi da je najveća potražnja za konobarima, kuvarima, šankerima, poslastičarima, pomoćnim radnicima, sobaricama, serverkama, roštiljdžijama. To su, kako dodaje, najtraženija radna mjesta, a na evidenciji takođe imaju preko 100 lica sa sedmim stepenom stručne spreme.

"Ima najviše diplomiranih pravnika i ekonomista. Što se tiče deficitarnih zanimanja, nemamo nijednog ljekara, medicinsku sestru, farmaceutske tehničare, diplomirane farmaceute, nastavnike predškolskog vaspitanja. Imamo i jedno lice koje je doktor prava", rekao je on.

U budvanskom Birou proteklih godina radili su prekvalifikacije u saradnji sa preduzetnicima iz grada. Prošle godine to nije bio slučaj, ali očekuju da na jesen ponovo počnu prekvalifikacije za lica koja su završila određene stepene stručne spreme, a zainteresovani su za ugostiteljska zanimanja.

"Moram da kažem da su sada ta zanimanja solidno i plaćena. Konobari imaju po 800-900 eura početne plate i obezbijeđen smještaj, ali interesantno je da i pored tolikih plata i dalje teško uspijevamo da pronađemo radnike koji su zainteresovani. Takođe imamo i veliki broj lica koji primaju neke novčane nadoknade, zatim preko 70 odsto invalida koji mjesečno primaju određeni iznos", kazao je Vujačić, ocijenivši da je, ipak, svako ko je do sada želio naći posao to mogao učiniti i bez posredovanja Zavoda.

Samostalni savjetnik na Birou rada u Budvi smatra da je uloga sajmova za zapošljavanje pozitivna.

"Prijavljivalo se dosta nezaposlenih, kao i studenata. Mislim da je to jedan dobar potez, jer se pojavljuju svi poslodavci koji žele da prime radnike i sezonce. Tu se govori o uslovima koje poslodavci nude i o platama na licu mjesta. Očekujem da se i kod nas uvede stalni sezonac, vidim da u Hrvatskoj oni plaćaju 75% plate kad ne radite, ali vi se vraćate kod tog poslodavca. Vidim da je kod nas veliki problem i da se poslodavci žale. To je problem ne samo Crne Gore, već čitave Evrope", ocjenjuje.

Prokomentarisao je i trenutnu situaciju na tržištu rada.

"Kada se prije 20 godina održavao seminar o sezonskom zapošljavanju, sjećam se da je jedan naš saradnik iz centralne službe ustao i rekao da će doći vrijeme kada će se zlatom plaćati radnici. Mislim da je sada i došlo to vrijeme, iako su mu se tada smijali. Ogromna je potražnja, zovu nas iz drugih gradova, iz Risna, Perasta... Veliki broj lica sa naše evidencije otišao je u Dubrovnik... Konkretno, konobari kažu da imaju 1.300 eura početnu platu, a kuvari dvije do dvije i po hiljade. Ne znam koliko je to tačno, ali vidim da su otišli tamo da rade", kazao je Vujačić.

Sagovornik Jutrom iz Budve govorio je i o programima nakon završetka turističke sezone.

"Vjerovatno će se nastaviti kreditiranje nezaposlenih. Dakle, svi nezaposleni koji imaju neku biznis ideju i žele da se bave privatnim poslom, pretpostavljam da bi tada mogli da predaju zahtjeve. Imali smo i ranije bespovratna sredstva preko Evropske unije, mi smo dobili oko desetak kredita po sedam hiljada eura nepovratno, a novu liniju očekujemo poslije turističke sezone. Radićemo prekvalifikacije za ugostiteljska zanimanja, a imamo i preko 15 zaitneresovanih za poslove u računovodstvu. Radićemo i obuke za samostalan rad kod poslodavca, tu ima lica i sa visokom i srednjom spremom. Oni se obučavaju kod poslodavca, a Zavod finansira te programe sa 1.000 eura po radniku. Takođe, postoji i obuka za rad kod poslodavca lica koja nemaju iskustvo u struci u trajanju od šest mjeseci. Očekujemo veliki broj programa."

Kada je riječ o licima koja primaju naknadu po osnovu invaliditeta, a rade kod nekog poslodavca, njih trenutno u Budvi ima 20.

"Dakle, za poslodavca koji zaposli lice sa najmanje 50% invaliditeta subvencija iznosi 75% od isplaćene bruto zarade za cijeli period zaposlenosti, a za poslodavca koje zaposli lice sa invaliditetom manjim od 50%, subvencija u prvoj godini iznosi 75, u drugoj 60, a u trećoj i svakoj narednoj godini 50% od isplaćene bruto zarade", pojasnio je Vujačić.


M.S.