02-02-2019

Abazović sa stranačkog skupa u Budvi: Svi moramo na proteste, ovo je istorijski trenutak

Jedino mjesto gdje opozicija treba da se ujedini je ulica. Mislim da nam u ovom trenutku treba jedinstvo i želim i pozivam sa svih skupova u Crnoj Gori da opozicija u ovom trenutku zaboravi na sva programska načela i raznolikosti jer ova situacija to prevazilazi, kazao je predsjednik GP URA na sinoć održanom stranačkom skupu u Budvi na kojem tamošnji odbor URE proširen novim članovima.

Abazović sa stranačkog skupa u Budvi: Svi moramo na proteste, ovo je istorijski trenutak | Radio Televizija Budva

„Institucije u Crnoj Gori ne funkcionišu, one više liče na pajtonovski skeč, o čemu govori i najnovija odluka SDT-a da se kurir mafije Migo Stijepović goni za pranje novca. Zna svaki građanin ko treba da se goni za pranje novca. Ako crnogorske institucije ćute mi bi trebali da pokažemo da nećemo da ćutimo dostajnstveno na ulici. Da bi prevazišli sve netrpeljivosti ne mora niko od nas da preuzme vođstvo protesta, dopustimo to građanskim aktivitima uz svaku našu pomoć“, naveo je Abazović.

Predsjednik GP URA, Dritan Abazović, je kazao da je oduvijek bio jedan od kritičara opozicije, ali je napomenuo da u državama ovakvih režima kao u Crnoj Gori koji traju i po 30 godina, opozicija je ili svedena na margine ili uopšte ne postoji, dok to u Crnoj Gori nije slučaj.

„Ovo kažem ne da bih amnestirao opoziciju već da bih kazao da ova vlast sve ovo vrijeme vlada zahvaljujući sistemu „Koverta“. Sav ovaj sistem se ne bi mogao demontirati da nije bilo čovjeka koji je bio njihov dojučerašnji partner i prijatelj a koga se sad odriču i prave se kao da ga nijesu ni poznavali“, kazao je Abazović.

Abazović je ustvrdio i da je svaka institucionalna borba u Crnoj Gori izgubila smisao i da bi najbolji potez bio da se opozicija okupi.

On je dodao da ono što je uradila opozicija u Budvi treba da uradi opozicija u Crnoj Gori uprkos velikim razlikama i uprkos brutalnim napadima.

Predsjednica budvanskog odbora, Božena Jelušić pomenula je da se stariji građani Budve sjećaju „Hobotnice“ splava koji je u devedesetim harao obalom Budve, ometao miran san Budvana, kulturne programe i programe drugih ugostiteljskih objekata aludirajući na današnje političke prilike u Crnoj Gori.

Ona je pomenula 2016. godinu i Budvane koji su imali priliku da se tada zajedno udruže ili da zaćute zauvijek.

Kazala je da su tada Budvani imali priliku da dokumentovano vide sve ono što se dešavalo u tom gradu iza očiju javnosti, kao i što je sada slučaj sa svim građanima Crne Gore vezano za državni nivo.

„Svima koji su proces konstituisanja nove vlasti u Budvi pažljivije upućeni nije nepoznat koliki je bio udio GP URA da se prevaziđu nepovjerenja i jazovi među partnerima i da se dogovori upravo ovaj model smjene koji sada funkcioniše. A koji je primarnu vidljivost dao najvećim opozicionim partijama. Tako se opozicija u Budvi raznolika, zavađena i sumnjičava ipak ujedinila. To nije bilo lako ni za partije ni za pojedince ali su prvi i najžustriji napadi upravo krenuli na GP URA, dijelom prema grupaciji a naročito prema onima koji su je najvidljive predstavljali. Vlast je ipak uspjela da se održi. Intezitet napada na GP URA svjedoče i danas koliko mi imamo integriteta i da ponajviše sa njime možemo naštetiti onima koji su se bavili kriminalom i zloupotrebama“, kazala je Jelušić.

Ona je naglasila da nije bilo lako, ali da se opozicija u Budvi udružila, i da se zbog toga moralo imati dobar stomak da bi se sve gadosti sa kojima su napadani progutale. Ukazala je to da bi poslala poruku opoziciji na državnom nivou.

Jelušić je navela i zasluge URA Budva u prethodonom periodu: formiranje komisije za popis opštinske imovine, inicijativa da se svim licima koji su u u stanju te potrebe dodijele opštinski prostori za rad, nepristajanje na trule kompromise kakav je legalizacija divljeg solitera kod Pošte, nepristajanje na nastavak gradnje tamo gdje sud nije završio posao, kontinuirani angažman za sređivanje nelegalnih stvari u Vodovodu, stalno stavljanje na dnevni red odvodnjavanje grada, stalna podrška rješavanju problema funkcionisanja starog grada, kontinuirana borba za luku, Miločerski park, tužba SDT-u protiv Miodraga Ralevića, inicijativa za izgradnju zgrade za rješavanje stambenih problema prosvjetara, inicijative za neaganžovanje sumnjivih izvođača radova na tenderima...

Blažo Rađenović, predstavnik Liberala koji su nedavno pristupili Građanskom pokretu URA, osvrnuo se na hajku koja ovih dana ide prem predsjedniku GP URA a posebno na dio gdje se Abazović od režimskih medija i njihove propagande želio prikazati kao nacionalista.

„Kao liberali mi smo prvi promovisali ideju da žene moraju ući u aktivni politički život. Naša prva predsjednica Skupštine Crne Gore bila je gđa Vesna Perović kojoj je i tada od diktatorskih snaga u zemlji zamjereno što govori srpskim jezikom sa ekavskim izgovorom. Naš tadašnji predsjednik je kazao da gđa Pejović govori ljudskim jezikom i daljih pitanja nije bilo. Ako postavljamo pitanje ko je otac i majka Skenderbegu ja bih rekao da su to ljudi. I mislim da je to i više nego dovoljno za nas koji se nalazimo na ovoj strani građanske i evropske Crne Gore“, kazao je Rađenović.

Prošireni sastav budvanskog odbora URA čine: Božena Jelušić, Radosav Tomović, Marko Đurić, Vukosava Bukilić, Božidar Banović, Milijana Vukotić-Jelušić, Boban Zuber, Miljan Samardžić, Ana Janković, Ranko Vukotić, Vukan Tomović, Miloš Albijanić, Dejan Mijović, Marko Mandrapa, Dragan Marković, Berislav Fabris, Zdravko Vuković, Vanja Pejović, Marko Vujović, Dimitrije-Mito Pejović, Vuk Radunović, Petar Vasović, Ninoslav Jovanović, Simo Novaković, Nebojša Novaković, Petar Popović, Savo Stanišić, Milovan Jovićević, Gojčilo Obradović, Đuro Samardžić, Mićo Vujović i Blažo Rađenović.