28-03-2023

ASK: Završne račune i izvještaje dostaviti do 31. marta

Politički subjekti dužni su da do 31. marta Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) i Poreskoj upravi, podnesu završni račun i godišnji konsolidovani finansijski izvještaj za prošlu godinu, u štampanoj i elektronskoj formi, saopšteno je iz ASK-a.


Foto: Antikorupcija.me

Iz ASK-a su saopštili da je sastavni dio izvještaja informacija o načinu i namjeni utroška sredstava za redovno finansiranja rada ženskih organizacija u političkim subjektima.

Kako su naveli, obaveza se odnosi na sve stranke iz registra političkih partija, kao i političke subjekte koji imaju osvojene mandate u Skupštini Crne Gore, odnosno lokalnim parlamentima.

Iz ASK-a su podsjetili da nepostupanje u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosno nepodnošenje izvještaja, povlači prekršajnu odgovornost za političkog subjekta i odgovorno lice u njemu, kao i obavezu Agencije da donese odluku o privremenoj obustavi prenosa budžetskih sredstava tom političkom subjektu.

Obrazac za izvještavanje se, kako su naveli, može preuzeti sa internet stranice Agencije, u odjeljku Politički subjekti/Obrasci.

Iz ASK-a su rekli da izvještaj obuhvata i prikupljena i utrošena sredstva u toku izborne kampanje sprovedene u godini za koju se podnosi.

“Pored navedenog, politički subjekat je dužan da dostavi ASK-u i DRI-u i finansijske izvještaje, kao i izvještaje o imovini svih pravnih lica i privrednih društava koje je osnovao ili u kojima ima vlasnički udio, koji obuhvata i izbornu kampanju i redovan rad”, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su naveli da će dostavljenu dokumentaciju objaviti na svojoj internet stranici, u roku od sedam dana od dana prijema.


(Mina)