12-10-2023

Austrijski turoperatori: Crna Gora je savršeno mjesto gdje se planinski vrhovi susreću sa tirkiznim obalama

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) ugostila je predstavnike turoperatora iz Austrije, koji su u periodu od 07. do 11. oktobra boravili u našoj zemlji.


Foto: NTO CG

Predstavnici značajnijih turoperatora su se upoznali sa atraktivnom ponudom Crne Gore u cilju uključivanja destinacije u njihove programe. Tokom boravka u destinaciji obišli su Budvu, Cetinje, Kotor, Bar, Kolašin i Podgoricu, ali i degustirali crnogorska vina u vinskom podrumu Šipčanik.

„Nevjerovatno je šta sve Crna Gora može da ponudi. Više se bavimo individualnim turizmom i manjim privatnim grupama, pa smatram da ćemo naći priliku da radimo zajedno. Definitivno ću ponovo doći u Crnu Goru, ali sledeći put sa porodicom i prijateljima“, kazao je predstavnik turoperatora Urlaubsreif.jetzt, Ulrike Gruber.

U okviru posjete su imali prowlike da uživaju u nacionalnim parkovima Biogradska gora i Skadarsko jezero i da se upoznaju sa brojnim aktivnostima koje nudi Crna Gora. Posebno oduševljenje je izazvalo krstarenje Skadarskim jezerom i Bokokotorskim zalivom, kao i vožnja žičarom Kotor – Lovćen. Predstavnica turoperatora Brokertravel, Susanne Wagner ističe da je Crna Gora savršeno mjesto gdje se planinski vrhovi susreću s tirkiznim obalama. Prema njenim riječima, već su realizovali posjetu jedne grupe za Crnu Goru čiji su članovi iskazali oduševljenje boravkom, te je u planu novi grupni zahtjev za 2024. godinu.

„Crna Gora je posebna zbog njenih raznolikih pejzaža. Osim toga, nudi širok spektar aktivnosti kao što su krstarnje Bokokotorskim zalivom, vinska tura, biciklizam, izlet na Skadarskom jezeru i slično. Mislim da sve ove mogućnosti mogu da ispune očekivanja starijih osoba, parova i porodica“, istakao je predstavnik turoperatora Eurotours, Adnan Boudier-Bensebaa.

U cilju umrežavanja naše privrede sa austrijskim tržištem, NTO CG je organizovala i poslovnu radionicu na kojoj je bilo prisutno više od 40 crnogorskih turističkih privrednika.



Menadžerka prodaje za grupe u hotelu Voco Podgorica, Milena Čukić, ističe da su događaji ove vrste idealna prilika za prezentaciju hotela austrijskim turoperatorima.

„Imamo priliku da na bolji način predstavimo prednosti smještaja u našem hotelu, sa posebnim osvrtom na lokaciju koja se može smatrati idealnom za turističke ture na teritoriji cijele Crne Gore, kako ka primorju, tako ka sjeveru i naravno nezaobilaznoj Prijestonici. Shodno tome, svaki kontakt stečen tokom ovakvih radionica predstavlja mogućnost za ostvarivanje saradnje i povezivanje, tako da ocjenjujemo ovakve radionice izuzetnom korisnim“, rekla je Čukić.

Prema riječima predstavnice turističke agencije Talas M, Ane Marković, poslovne radionice koje organizuje NTO CG u periodu nakon sezone su izuzetno značajne.

„Tržište Austrije je naročito interesantno. Očekujemo da ćemo ostvariti dobre kontakte sa turoperatorima koji borave u Crnoj Gori, da ćemo imati više upita sa ovog tržišta i veći broj turista“, poručila je Marković.

PR menadžerka Lipske pećine, Jelena Đuranović dijeli isto mišljenje kada je u pitanju organizacija ovakvih susreta, a posebno ističe prednost direktnog predstavljanja ponude.

„Posebno nam odgovara ova vrsta organizacije, jer možemo direktno da razgovaramo sa turoperatorima i da im predstavimo samu ponudu. Nadamo se da ćemo ostvariti dobru saradnju, imajući u vidu da su dosadašnji sastanci bili uspješni i turoperatori su oduševljeni našom turističkom atrakcijom – Lipskom pećinom“, kazala je Đuranović.

Promotivne aktivnosti na ovom tržištu nastaviće se i u narednom periodu kroz događaj za medije koji će biti organizovan u Beču, kao i studijsku posjetu novinara. Takođe, do kraja godine dogovorena je saradnja daljeg informisanja turističke privrede Austrije o novitetima crnogorske turističke industrije, putem društvenih mreža i online biltena.

Studijsku posjetu austrijskih turoperatora su podržali: Nacionalni parkovi Crne Gore, Skijališta Crne Gore, lokalne turističke organizacije Kotora, Cetinja, Bara i Budve, Plantaže 13 jul i Kotor Cable Car.