06-10-2023

Bolnica u Brezoviku dobila savremenu mikrobiološku laboratoriju

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori donirala je Specijalnoj bolnici „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku savremenu mikrobiološku laboratoriju vrijednu preko 350 hiljada EUR.

Bolnica u Brezoviku dobila savremenu mikrobiološku laboratoriju | Radio Televizija Budva

Foto: Ministarstvo zdavlja

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, laboratorija je danas puštena u rad i značajno će unaprijediti dijagnostiku, ali i olakšati i osigurati rad zaposlenih u toj ustanovi.

„Vrijednost adaptacije i rekonstrukcije, kao i nabavka nove opreme u laboratoriji iznosi skoro 354 hiljade eura, a dio je projeketa koji finansira EU“, kaže se u saopštenju.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić zahvalio je delegaciji EU na vrijednoj donaciji i podsjetio da će nakon doma zdravlja u Kotoru i bolnice u Brezoviku, još sedam domova zdravlja kroz ovaj projekat, vrijedan preko dva miliona EUR, uskoro dobiti nove, savremeno opremljene laboratorije ovog tipa.

„Otvaranje laboratorije u Brezoviku još jedan je korak ka unapređenju usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kojim će zaposleni imati jasniju i precizniju dijagnozu bolesti i samim tim uspješnije liječenje“, kazao je Šćekić.

On je rekao da će mikrobiološke analize koje će se raditi u Specijalnoj bolnici biti od posebnog značaja za sve pacijente, imajući u vidu specifičnost oboljenja za koje je specijalizovana bolnica u Brezoviku.

Šćekić je zahvalio medicinskom osoblju jer je, kako je naveo, zbog njihovih znanja i vještina ta ustanova najeminentniji centar u zemlji i šire, koji se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije.

Prema njegovim riječima, Vlada je kroz višemilionska ulaganja u opremu, infrastrukturu i edukaciju kadra, jasno opredijeljena ka zdravlju kao najvažnijem ljudskom resursu koji nema cijenu.

On je, kako se navodi u saopštenju, podsjetio i na brigu države o standardu zdravstvenih radnika kroz povećenje plata u proteklom periodu.

„Ipak, briga o pacijentu naša je obaveza i glavni cilj, a bolnica u Brezoviku je primjer profesionalnog i predanog rada i posvećenosti svakom bolesniku“, kazao je Šćekić.

On je rekao da je u protekle dvije godine u Specijalnu bolnicu, za infrastrukturne projekte i nabavku medicinske opreme, uluženo preko 250 hiljada EUR i to dijelom iz budžeta, a dijelom kroz donacije društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, koji prepoznaju značaj ulaganja u zdravstvo.

Direktor Specijalne bolnice Predrag Pejović zahvalio je na donaciji i podsjetio na osnovnu djelatnost te ustanove, koja se bavi dijagnostikom i liječenjem pacijenata sa problemima plućne etiologije.

Pejović je i istakao da je Specijalna bolnica Brezovik Nacionalni centar za kontrolu i praćenje tuberkuloze, čija je laboratorija priznata od Svjetske zdravstvene organizacije i uključena u svjetski sistem laboratorijskog nadzora.

„Mikrobiološke dijagnostike tuberkuloze se zasnivaju na izolaciji i identifikaciji bacila tuberkuloze i ispitivanju osjetljivosti mikobakterije na antituberkulotike“, pojasnio je Pejović.

On je dodao da značajni napredak u dijagnostici tuberkuloze predstavlja brza dijagnostika, koja podrazumijeva i raniji početak liječenja specifičnom antituberkuloznom terapijom.

Pjeović je rekao da je ovo najveća rekonstrukcija laboratorije od osnivanja bolnice.

„Nabavkom novih aparata, koji predstavljaju zatvorene sisteme, jednostavne za održavanje, proširujemo dijagnostički spektar, ali i rješavamo neke od problema koje smo do sada imali u radu“, kazao je Pejović.

On je pojasnio da je osnovni cilj rekonstrukcije bio da se nivo zaštite i sigurnosti zaposlenih, ali i okoline, podigne na nivo koji je dovoljno visok za postupke izolacije, identifikacije i izrade testa osjetljivosti bacila tuberkuloze.

Pejović je naveo da je instaliran mehanički ventilacioni sistem, koji se koristi u zonama srednjeg i visokog rizika, koji obezbjeđuje preporučen broj razmjena cjelokupne zapremine vazduha u prostoriji, "a HEPA filteri obezbjeđuju dekontaminaciju vazduha koji se izvlači i eliminaciju više od 99,97 odsto čestica veličine ≥ 0,3µm u definisanom prostoru".

„U cilju podizanja bezbjednosti na radu, projektom je nabavljena i nova laminarna komora, koja obezbjeđuje zaštitu zaposlenih mikrobiološke laboratorije u toku rada“, dodao je Pejović.

On je istakao da je laboratorija, iako dio zgrade u kojoj se obavljaju različite djelatnosti, postala fizički separisana, a istovremeno dovoljno povezana za komunikaciju sa pacijentima i medicinskim osobljem.