04-04-2022

Budva: Problem napuštenih pasa traje godinama; Čelebić : Preduzimamo neophodne mjere

Građani apeluju na nadležne službe da se aktivnije uključe u rješavanje ovog problema koji je iz dana u dan sve izraženiji. " Preduzimamo mjere iz naše nadležnosti i opominjemo neodgovorne vlasnike pasa i po potrebi uključujemo šintersku službu", saopštio je za naš portal Darko Čelebić, načelnik Komunalne inspekcije i policije.


Foto: Arhiva

Kako riješiti problem velikog broja pasa lutalica na ulicama Budve, pitanje je sa kojim je naš grad suočen godinama.

"Upoznati smo sa problemom napuštenih pasa u većini naselja u Budvi. Procedura rješavanja ovih problema kreće od Komunalne policije. Naime, komunalni inspektor, po pozivu građana, izlazi na teren, pravi se zapisnik (da li je lutalica, vlasnički pas itd...) a onda naša šinterska služba zbrinjava psa", saopštili su našem portalu iz Komunalnog preduzeća.

Komunalna policija preduzima mjere u rješavanju problema napuštenih pasa.

"Povodom ovog problema reagovale se NVO, imali smo pozive građana, izlazili na lice mjesta, preduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vidu upozorenja. Takođe smo imali dežurstva policajaca ispred Druge osnovne škole i napisano je par kazni", kazao je u izjavi za naš portal Darko Čelebić, načelnik Komunalne policije.

Krajem prošle godine javnost je bila upoznata sa nemilim događajem u dvorištu Druge osnovne škole kada je jednog dječaka ujeo pas lutalica.

"Nastavićemo i dalje sa mjerama, s tim što je upozorena Uprava škole da je nabolje rješenje da oni zatvore kapije po završetku nastave kako bi onemogućili ulazak pasa", rekao je Čelebić.

On je istakao takođe da je praksa Komunalne policije da kada zatekne psa na ulici bez gazde i povodca, izda nalog šinterskoj službi da reaguje i psa skloni u azil.

Igor Pejović, upravnik Skloništa za napuštene i izgubljene životinje na Paštrovskoj gori naglasio je da problem napuštenih pasa postaje sve veći.

Nadamo se da će vlasnici pasa biti odgovorniji prema svojim ljubimcima i da će voditi adekvatnu brigu o njima kako se ne bi našli na ulici, ugrozili nečiju bezbijednost i bili na meti šinterske službe.

Građani takođe apeluju na nadležne službe da se aktivnije uključe u rješavanje ovog problema.

D.Č./J.M.