10-05-2024

Budva, Tivat i Kotor riješili veliki problem: Kanalizacioni mulj biće odlagan na podgoričkoj deponiji

Kanalizacioni mulj iz postrojenja za tretman otpadnih voda za Budvu, te opštine Tivat i Kotor biće odlagan na podgoričkoj deponiji, čime će u susret turističkoj sezoni biti riješen veliki problem sa kojim su se suočile tri primorske opštine, nakon što je Albanija, gdje se godinama unazad odvozio produkt tretmana otpadnih voda, nije spustila rampu.

Budva, Tivat i Kotor riješili veliki problem: Kanalizacioni mulj biće odlagan na podgoričkoj deponiji | Radio Televizija Budva

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor – foto Boka News

Izvršni direktor budvanske firme “Otpadne vode”, koja gazduje postrojenjem u bečićkom naselju Vještice Milivoje Radulović kazao je da će preduzeće Otpadne vode Budva i PPOV Tivat – Kotor potpisati ugovor sa društvom “Deponija” d.o.o. Podgorica na obostrano zadovoljstvo i obrađeni mulj će se odvoziti na podgoričku deponiju i koristiti u postupku tehnološkog zatvaranja sanitarnih kada koje su funkcionalno već zatvorene.


“Mulj sa postrojenja u Budvi i Tivtu se godinama unazad odvozio i zbrinjavao u Albaniju. Krajem prošle godine prekinut je ovaj način zbrinjavanja mulja i postrojenja u Budvi i Tivtu su se suočila sa problemom koji je ugrožavao funkcionisanje postrojenja i održavanje procesa prečišćavanja otpadne vode. Problem je sa protokom vremena bio sve veći i postojala je prijetnja da će sa početkom turističke sezone doći i do ekološkog incidenta, što je moralo biti spriječeno”, naglasio je Radulović.

Početkom 2024. godine društvo “Otpadne vode” – Budva zajedno sa društvom “PPOV Kotor – Tivat”d. o. o. su upoznali sve nadležne institucije na državnom i lokalnim nivoima sa ovim problemom i u cilju rješavanja istog je osnovana radna grupa od strane Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i EPA.

“Kako radna grupa nije odgovorila svom zadatku i dala predlog kako za privremeno tako i za trajno rješenje, društvo “Otpadne vode” d.o.o. Budva se obratilo sa zahtjevom za odlaganje komunalnog mulja na sanitarnoj deponiji kojom upravlja društvo “DEPONIJA” doo Podgorica a nakon čega je organizovan i sastanak rukovodstva i stručnih službi. Na sastanku su dogovoreni svi detalji saradnje i usaglašeni stavovi po svim pitanjima, kao i saglasje da će ova saradnja biti na obostranu korist i zadovoljstvo”, objašnjava izvršni direktor budvanskih “Otpadnih voda”.

Prema njegovim riječima, u zahtjevu su naveli da je ovaj način zbrinjavanja u potpunosti u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Elaboratom za procjenu uticaja na životnu sredinu, na koji je Agencija za zaštitu životne sredine dala saglasnost od 21. februara 2011. kojim je predviđeno da se dehidratisani mulj odlaže na deponiji u Podgorici do izgradnje regionalne deponije za primorje.

“Navedenim Zakonom, u članu 74, predviđena je upotreba obrađenog kanalizacionog mulja na deponijama kao završni pokrivni sloj, kao i za sanaciju neuređenih odlagališta otpada i drugih sličnih prostora koja treba privesti namjeni. Kako je otpadna voda koja dolazi na postrojenjima u Bečićima i Đuraševićima isključivo komunalnog tipa, jer nema industrije na ovom području, tako je i mulj koji nastaje klasifikovan kao neopasan otpad sa pripadajućom šifrom 190805 iz Pravilnika o klasifikaciji otpada i katalogu otpada”, istakao je Radulović i dodao:

“Analize urađene od strane akreditovanih laboratorija ovaj mulj svrstavaju u klasu A po Pravilniku o bližim uslovima koje treba da ispunjava komunalni kanalizacioni mulj količine obim učestalost i metode analiza komunalnog kanalizacionog mulja za dozvoljene namjene i uslovima koje treba da ispunjava zemljište planirano za njegovu primjenu, što znači da ne sadrži teške metale i da njegov sastav i procenat suvoće zadovoljava sve uslove za navedenu primjenu, samim tim služi kao oplemenjivač tla u procesu remedijacije pomenutog završnog sloja na sanitarnim deponijama i neuređenim odlagalištima otpada. Zbog svega gore navedenog dobili smo pozitivan odgovor na naš zahtjev i u narednom periodu potpisiaćemo sa društvom “Deponija” d.o.o. Podgorica na obostrano zadovoljstvo i obrađeni mulj će se odvoziti na podgoričku deponiju”, istakao je Radulović.

Pojasnio je da ovaj proces rekultivacije je podijeljen u dvije faze i to tehničku i biološku.

“U fazi tehničke rekultivacije se na prethodno formirani teren nanosi sloj odgovarajućeg supstrata, sa ciljem da se obezbjede preduslovi za razvoj vegetacije, a shodno karakteristikama mulja, koji se prethodno dehidrira i obradi na ova dva postrojenja, on u potpunosti može naći primjenu u ovoj fazi. U biološkoj fazi se zasniva vegetacioni pokrivač, uz primenu neophodnih mjera koje treba da olakšaju i ubrzaju pokretanje pedoloških procesa”, zaključio je Radulović.

Obostrano zadovoljstvo

Radulović je kazao da su zahvalni rukovodstvu podgoričkog preduzeća na čelu sa direktorom Aleksandrom Božovićem koji je na stručan i odgovoran način odgovorio na njihov zahtjev i sagledao sve aspekte kao i prednosti u otpočinjanju poslovne saradnje sa ova dva društva koja upravljaju postrojenjima u ovim primorskim opštinama.

“U potpunosti sam siguran da ćemo na obostrano zadovoljstvo u narednih najduže mjesec dana zaključiti dugotrajne ugovore sa društvom “Deponija” d.o.o. Podgorica i time izbjeći da dođe do ugrožavanja tehnoloških procesa u prečišćavanju otpadnih voda u Budvi, Kotoru i Tivtu, a samim tim i moguće ekološke incidente.

Ova saradnja je pokazatelj da kada se stručno i profesionalno pristupi u sagledavanju svih mogućnosti u prevazilaženju određenih izazova u poslovanju može doći do rješenja koje je korisno kako za ugovorne strane, tako i za očuvanje životne sredine”, naglasio je Radulović.

Izvor: Vijesti