27-05-2021

Carević traži hitnu sjednicu, potreban novi tim advokata, jer Njemci mogu naplatiti 64 miliona

Gradonačelnik Budve Marko Carević zatražio je od predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića da po hitnom postupku zakaže sjednicu Skupštine opštine, i predložio da se na dnevom redu samo nađe Odluka o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji njemačko austrojski koncern WTE/EVN vodi protiv lokalne uprave.

Carević traži hitnu sjednicu, potreban novi tim advokata, jer Njemci mogu naplatiti 64 miliona | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

To se navodi u dopisu Carevića u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Prvi čovjek Budve uputio je zahtjev u jeku političke krize koja trese Budvu već 20 dana, od kada je 11 odbornika - šest iz redova Demokrata i pet iz takozvanog trećeg bloka (Pokret za promjenu, Socijalistička narodna partije i Prava Crna Gora) podnijelo inicijativu, te odložilo održavanje sjednice Skupštine opštine, jer su, kako su naveli, nezadovoljni načnim na koji gradom upravlja Carević. Spočitavaju mu samovilju i vaninstitucionalno djelovanje.

Prethodnih dana umjesto da se strasti stišaju, i budvanska vlast konsoliduje, došlo do je razbuktavanja „rata“ na relaciji Carević-Radović, koji su međusobno iznijeli optužbe , optuižujući jedan drugoga za loše obavljanje svoga posla.

Careviću su „poslušnost“ otkazali i odbornici takozvanog trećeg bloka, (PZP, SNP, Prava Crna Gora) partija koje je on predvodio na lokalanim izborima u okviru koalicije „Za budućnost Budve“ zatraživši da se odluka o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine i firme „Velja voda lux“, koju je gradonačelnik predložio, povuče sa dnevnog reda. A Demokrate su sa svoje strane zatražile od carevića sa ponipšti protokol sa ovom firmom iza koje stoji kontroverzni biznismen Igor Bidilo, protiv koga se vodi israga za pranje novca u Italiji.

Ipak, Carević, ne čekajući da Radović zakaže novi termin održavanja 8. sjednice Skupštine opštine, uputio je urgentan dopis šefu parlamenta da se skupštinski dom mora izjasniti o angažovanju avokatskog tima, jer prijeti da WTE/EVN pred međunarodnim sudom u Ženevi i Frankfurtu dobije spor težak 64 miliona eura, na koliko je organizovana kriminalna grupa bivše DPS gradske uprave potpisala fiktivnu garanciju.

Pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi da predsjednik Skupštine opštine može na inicijativu gradonačelnika sazvati po hitnom postupu sjednicu lokalnog parlamenta, Carević u obrazloženju navodi da su razlozi za zakazivanje hitne sjednice u tome što je kompanija WTE/EVN pokrenula arbitražni postupak u Ženevi i Frankfurtu kako bi naplatili dodatnih 64 miliona eura.

„Ukoliko bi se postupak okončao povoljno po kompaniju WTE/EVN bila bi dovedena u pitanje, kako imovina, tako i samo funkcionisanje i finansiranje obaveza Opštine Budva. Uzimajući u obzir vrijednost spora, kompleksnost materije, kao i važnost ovog postupka za Opštinu Budva, smatramo da je od velike važnosti osnažiti pravni tim koji bi sačinjavali pravnici iz renomiranih advokatskih kancelarija, sa iskustvom učestvovanja u međunarodnim arbitražnim postupcima“ navodi Carević u obrazloženju sazivanja hitne sjednice.

On je predložio četiri nova advokata - advokata Andreas Daxberger, partner att DLA Piepr Weiss iz Austrije, koji je uspješno savjetovao Opštinu Kranjska Gora u međunarodnom sporu protiv WTE pred Međunarodnim arbitražnim centrom u Beču, , zastupao Vladu treće države protiv američkog koncerna pred Privrednom komorom Austrije… Predložio je i advokata Alexandera Schultmeyera, Counsel DLA Piper Weiss, koji posjeduje veliko iskustvo u savjetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru , kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža.

Pravni tim , Carević predlaže da se osnaži i angažovanjem advokata Dušana Radosavljevića iz Beograda i Miroja Jovanovića iz Novog Sada specijalizovanih u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima vezanim za krivična djela pred sudovima specijalne nadležnosti u Srbiji i Crnoj Gori , te sudom u Strazburu.

„Smatramo da je neophodno sazvani sjednicu SO po hitnom postupu , kako bi u što kraćem roku bile preduzete sve radnje u cilju zaštite imovine Opštine Budva“, zaključio ej Carević.

Izvor: Vijesti