17-04-2024

Članovi UBNOR-a Budva na komemoraciji u Tivtu

Opštinski odbor Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Opštine Tivta juče je organizovao komemoraciju narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri.

Članovi UBNOR-a Budva na komemoraciji u Tivtu | Radio Televizija Budva


Foto: Radio Tivat

Komemoracija je održana kod spomenika Spasiću i Mašeri u Gradskom parku. Osim članova ove organizacije prisustvovali su i članovi UBNORA Kotor, Budva i Herceg Novi.

Na komemoraciji je govorila profesorica Jovanka Vujačić koja je istakla herojski čin Spasića i Mašere:

“Hrabri oficiri su umjesto bijele zastave izabrali put u časnu, herojsku smrt, koja ih je svrstala u red najvećih heroja u istoriji pomorskog ratovanja u svijetu. Njihov čin je zadivio cijeli svijet. Herojski čin dvojice oficira, ubrzo je postao poznat medu saveznicima u čitavom svijetu. U samom činu njihove smrti ima nešto vanvremensko i univerzalno, kao što je univerzalna poruka da život ima smisla, samo ako je to slobodan život. Naša generacija ima egzistencijalnu potrebu da njeguje sjećanje na pirmjer herojstva Milana Spasića i Sergeja Mašere, te da ga stavlja u kontekst svakodnevnice, imajući svijest o tome da je sloboda realna kategorija. Neka je vječna slava i hvala herojima.” – rekla je Jovanka Vujačić.

Izvor: Radio Tivat