09-11-2015

Crna Gora sjutra obilježava Dan nauke

Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za UNESCO i uz podršku UNESCO centrale u Parizu, po treći put ove godine obilježiće UNESCO Svjetski dan nauke za mir i razvoj, koji se 10. novembra tradicionalno obilježava u velikom broju zemalja širom svijeta, još od 2002. godine.

Crna Gora sjutra obilježava Dan nauke | Radio Televizija Budva

U okviru obilježavanja UNESCO-vog Svjetskog dana nauke za mir i razvoj, čija je ovogodišnja tema „Nauka za održivu budućnost”, Ministarstvo nauke će u utorak organizovati panel diskusiju, u kojoj će učestvovati istaknuti naučnici iz naše zemlje i predstavnici UN, i prikazati film "HOME", koji predstavlja do sada najznačajnije filmsko ostvarenje na temu opstanka na planeti Zemlji.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana nauke vezuje se za nedavnu inauguraciju UN globalnih razvojnih ciljeva 2015 – 2030. godine, koji bi trebalo da društvo u cjelini usmjeravaju ka održivoj budućnosti.

Smatrajući da je potrebno iskoristiti svaku važnu priliku za podizanje svijesti javnosti o tome koje ciljeve su Ujedinjene nacije, u procesu opsežnih konsultacija sa građanima širom planete, izdvojile kao najvažnije, ovogodišnju proslavu Svjetskog dana nauke posvetićemo razgovoru upravo o ovim ciljevima i ulozi nauke u njihovom dostizanju.

Društvo na globalnom nivou se nalazi u kritičnoj fazi razvoja – pored ogromnog napretka koji je civilizacija donijela i koji su nove tehnologije omogućile i ubrzale, pitanje ekološke održivosti, ravnopravnosti u društvenim sistemima, raspodjele resursa itd. prijete da dovedu u pitanje i sam opstanak čovječanstva.

Od nauke, a posebno od inovacija i načina i modela putem kojih se one odvijaju, očekuje se da doprinesu promjeni postojećih paradigmi –u obrazovanju, nauci, zdravstvu i drugim javnim uslugama, ali isto tako i u biznisu. Na panel diskusiji će se razgovarati o aktuelnim tendencijama u nauci i kako one mogu doprinijeti promjenama koje su potrebne za održivu budućnost.