06-05-2015

Demokrate traže da SO Budva raspravlja o smanjenju cijena vode

Odbornik Demokrata u budvanskom Parlamentu, Mijomir Pejović, podnio je Skupštini Opštine Budva predlog da se u dnevni red prve sljedeće sjednice uvrsti Predlog Rješenja o stavljanju van snage rješenja kojim je SO Budva dala saglasnost na Odluku o cijenama usluga snabdijevanja vodom i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda d.o.o. „Vodovod i kanalizacija“.

Demokrate traže da SO Budva raspravlja o smanjenju cijena vode | Radio Televizija Budva

"Naime, Skupština Opštine Budva je 13. avgusta 2014. godine donijela Rješenje kojim je dala svoju saglasnost na Odluku d.o.o. "Vodovod i kanalizacija“, koja je uvela naknade i neprihvatljivo uvećala ionako visoke cijene kubika vode, što je dovelo, opšta je saglasnost građana, do udara na životni standard stanovnika Budve", kazao je Pejović.

U obrazloženju svog prijedloga rješenja kojim bi se povukla saglasnost SO Budva sa pomenute odluke, odbornik Demokratske Crne Gore navodi kako je cijena po kubiku vode, ovakvom odlukom, postala nesumnjivo jedna od najviših u Evropi, svrstavajući se uz cijenu kubika vode koju plaćaju stanovnici Pariza i Berlina, a znatno premašujući onu koju plaćaju građani Madrida, Londona i Lisabona.

"O kakvom se nepodnošljivom nametu na budžet građana Budve radi, najbolje pokazuju razlike u visini naknade i cijene prije i nakon donošenja ove odluke i rješenja SO Budva, kojim je ona “aminovana”: veoma sporna distributivna naknada po vodomjeru (plaća se bez obzira da li se voda troši ili ne), koja je prije iznosila dva eura, sada iznosi 8,09 eura (preko šest eura više), dok cijena kubika vode za građane, u ljetnjem periodu, sada iznosi 1,93 eura, a za privrednike 3,85 eura; Budvani plaćaju i 90c za kanalizaciju po kubiku utrošene vode, što ranije nijesu plaćali", rekao je Pejović.

Naglasio je da se ne smije zaboraviti da su za ovakve "sramne iznose naknada i cijena, ruku digli odbornici DPS-a, a odbornik SDP-a, iako je bio protiv, svojim prisustvom, potpuno svjesno i sa očiglednom namjerom, obezbijedio je kvorum i na taj način ponio svoj dio krivice za zagorčavanje života građanima Budve".

"Zbog svega navedenog, a isključivo radi interesa građana Budve, Demokrate pozivaju na što hitnije uvrštavanje u dnevni red i usvajanje predloženog rješenja, kojim bi se povukla saglasnost sa odluke o uvođenju navedenih cijena, nepodnošljivih za ogromnu većinu Budvana. Nemamo ništa protiv da se ovi iznosi vrate onda kada standard građana Budve bude na nivou stanovnika Londona, Pariza ili Berlina", ističe Pejović.