02-02-2024

Država se u decembru zadužila 159 miliona eura, tajnih zaduženja nije bilo

Ministarstvo finansija se u decembru 2023. godine zadužili ukupno 159 miliona eura, saopšteno je za TVCG iz tog vladinog resora. Oni poručuju da tajnog zaduženja nije bilo.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"I to 109 miliona kroz zaključenje ugovora o kreditu sa osam domaćih poslovnih banaka i 50 miliona eura kroz emisiju državnih zapisa", precizirali su iz Ministarstva.

Sredstva iz zaduženja, kako su kazali, služila su za blagovremeno izmirenje obaveza planiranih godišnjim zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Iz Ministarstva napominju da je zaduženje u iznosu od 109 miliona eura bilo sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 6,55% fiksno, a najveći broj ugovora, kao su kazali, zaključen je na rok dopijeća od 5 godina.

Država se, napominju, zadužila i kroz tri emisije državnih zapisa.

"Što se tiče državnih zapisa, zaduženje je bilo kroz tri emisije i to: 20 miliona eura na rok od tri mjeseca sa kamatnom stopom od 3,75%, 20 miliona eura na šest mjeseci sa kamatnom stopom od 3,5% i 10 miliona na devet mjeseci sa kamatnom stopom od 4,0%. Prosječna ponderisana kamatna stopa na ukupan iznos emitovanih zapisa iznosi 3,7%", kazali su iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje TVCG da li je tačno da se država tajno zadužila.

Iz Ministarstva su kazali da se država ni u ranijem periodu, pa ni u decembru 2023. godine nije tajno zaduživala.

"Proces zaduživanja sprovelo je Ministarstvo finansija uz saglasnost Vlade Crne Gore, koja je data u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakona o budžetu za 2023. godinu i Odluke o zaduživanju za 2023. godinu. Posebno napominjemo da je prilikom dostavljanja materijala prema Vladi, sa određenim brojem banaka proces pregovora bio u toku, da ugovori imaju oznaku 'povjerljivo' od strane banaka, te da je iz tih razloga odlučeno da se informacije označe stepenom tajnosti 'interno'", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, premijer Milojko Spajić juče je saopštio da je javnost bila upoznata sa zaduženjima.



(Portal RTCG)