09-02-2022

Galić: Za sedmicu ili dvije znaćemo kuda ide pandemija

U Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice bilježi se trend pada infekcije koronavirusom, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić (IJZ) i poručio da su oprezni po pitanju ublažavanja mjera.

Galić: Za sedmicu ili dvije znaćemo kuda ide pandemija | Radio Televizija Budva

Foto: Ministarstvo zdravlja (arhiva)

On je, u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, rekao da će za sedmicu ili dvije moći da predvide kuda ide epidemija.

Galić je naveo da se u posljednje dvije sedmice u Crnoj Gori bilježi trend pada infekcije koronavirusom za 55 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda.

On je kazao da je manje slučajeva hospitalizacije za šest odsto, dok je, nažalost, broj preminulih povećan za oko 26 odsto, prenosi Portal RTCG.

Kako je naveo, četrnaestodnevna kumulativna incidencija je sa preko četiri hiljade u januaru sada oko 1,5 hiljada.

“Po broju novooboljelih na dnevnom nivou i dalje je to visoka transmisija, široko rasprostranjena u zemlji, ali je trend pada”, rekao je Galić.

On je naveo da se u Evropi, gdje je veliki broj vakcinisanih, ukidaju mjere.

“Nažalost, mi nemamo takav obuhvat vakcinacijom i zato imamo ovakav obuhvat oboljelih i stanje epidemije", dodao je Galić.

On je pozvao na još malo strpljenja i dodao da će nove mjere biti predložene naredne sedmice.

"Mi smo oprezni po pitanju ublažavanja mjera. Sljedeći izazov imamo zbog ponovnog odlaska djece u škole i potrebno nam je deset do 14 dana kako bi vidjeli da li će to pokrenuti novi talas epidemije ili ne”, naveo je Galić.

Prema njegovim riječima, broj novooboljelih među djecom za sada nije povećan ali pratićemo situaciju i nakon ove sedmice predložiti mjere.

Komentarišući najave protesta i zahtjeve za ublažavanje epidemoloških mjera, Galić je kazao da su određene profesije, poput uslužnih djelatnosti, od početka pogođene.

On je poručio da su mjere bile usmjerene ka zaštiti zdravlja građana, a ne ka nekoj profesiji.

"Zamolili bismo za još strpljenja. Da i ovaj februarski talas prođe i poslije toga ćemo svi moći da vratimo živote u noralne tokove”, kazao je Galić.

Govoreći o tome da li se epidemiji nazire kraj, on je naveo da epidemijska kriva ima silaznu putanju, ali da se još ne treba opuštati.

“Omikron nas je nekoliko puta iznenadio. Molim još malo strpljenja, još sedmicu, dvije, a onda ćemo moći da predvidimo kuda ide epidemija", poručio je Galić.