18-09-2021

Grad veličine 7 cm u Tivtu oštetio infrastrukturu, dio puteva bio blokiran, zasadi Španovića uništeni

Jutrošnje kratkotrajno, ali jako nevrijeme sa kišom i velikim gradom stvorilo je dosta problema tivatskoj opštini.


Foto: Radio Tivat

Jedno stablo oboreno je u selu prema Brdima te je put neko vrijeme bio zatvoren, puno kablova javne rasvjete je otkinuto, dva bilborda na magistrali i kod plažnog bara Movida su pala, a kompletan grad je pod pijeskom i sitnim lišćem, prenosi Radio Tivat.

„Na potezu od Solila prema Radovićima puno automobila je oštećeno od grada, kao što su i na naša dva automobila i dva kamionima slomljene šoferšajbne“ rekao je šef službe Komunalija, Miloš Tripinović.


Foto: Instagram/Podgoricki vremeplov

„Imali smo problema i sa dva bujična kanala ali je to brzo riješeno. Naša kompletna služba je angažovana na čišćenju Krtola, puta prema Plavim horizontima, magistrale prema Lepetanima. Na terenu je 40 naših ljudi, dva autopodizača, dva kamiona i jedna kombinovana utovarna mašina, a imamo dobru saradnju i podršku Komunalne policije i Vatrogasne službe koje nam pomažu u saniranju posljedica nevremena i u regulaciji saobraćaja“, zaključio je Tripinović.

U Krtolima padale „kuglice“ grada od 7 cm

Nevrijeme koje je jutros pogodilo Tivat, a posebno Krtole, nezapamćeno je među starijim mještanima. Kako kažu grad od 7cm do sad nijesu gledali a padao je velikom brzinom.

„Ulazna vrata mi je slomilo, fasadu, tri auta sve živo, kao tajfun da je prošao. Prvo crnilo, pa bjelilo, ovo ni na filmove nijesam gledao. Sve je odnijelo, iz mora kupimo crijepove, preko 150 crijepova nam je odletjelo. Plaža oduvana, od ležaljki nema ništa eno ih na sred mora. Nije ostalo ništa šta da vam kažem. Za života svoga ovo nijesam vidio, nezapamćeno“, kazao je mještatin Nikola Klakor.


Foto: Instagram/Podgoricki vremeplov

Od naleta vode, kaže, put je bio blokiran oko 20 minuta.

Grad uništio imanje familije Španović

Tivćaninu Vladimiru Španoviću, koji je najveći poljoprivredni proizvođač u Đuraševića polju, na lokalitetu Lokve, jutrošnje nevrijeme je sravnilo sa zemljom 1000m2 pod povrćem i voćem.

„Spanać, blitva, raštan, kupus, verzot, salata nije pero ostalo. Pamidore i paprika uništene, dvije tone jabuka na dolinu. Šljive i kruške… Oštećena stabla, sad mlada stabla treba vadit“, objašnjava Španović i dodaje da će u ponedjeljak komsija utvrditi kolika je šteta.

„Trebalo je da postavim plastenik, dobro je da nisam, ali ništa, idemo dalje, za ovu godinu smo završili. Pčele, koke i prasad su pretekli“, dodao je Španović.

Na pitanje što će sad raditi s obzirom da cijela familija od ovog posla živi, on u šali kaže „bar ćemo odmoriti ove jeseni“.

„Nije svako zlo za zlo, evo prasci uživaju“, završava priču Španović.


Izvor: Radio Jadran