11-04-2024

JU Narodna biblioteka Budva: „Staza znanja i avantura čitanja” u gradskom parku

Narodna biblioteka Budva predstavila je novi projekat pod nazivom "Staza znanja i avantura čitanja" povodom obilježavanja 160 godina postojanja. Projekat je namijenjen djeci i odraslima, a u gradskom parku je postavljeno deset stalaka, pri čemu će svaki biti opremljen po jednom stranicom knjige ili slikovnice.

JU Narodna biblioteka Budva: „Staza znanja i avantura čitanja” u gradskom parku | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Ana Todorović iz Narodne biblioteke Budva je za Polis istakla da je trenutno izložena slikovnica iz njihovog izdanja "Zmaj sa Spasa", s planom da posjetioci, šetajući stazom, pročitaju izloženo i provedu vrijeme na svježem vazduhu.

"Zmaj sa Spasa" je bez sumnje privukao najveću pažnju u 2023, posebno nakon što je otrgnuta od zaborava ta zanimljiva legenda kroz priču autorke Zorice Joksimović.

Javnosti je potom predstavljen istoimeni dječiji mjuzikl, koji je premijerno odigran u okviru prošlogodišnjeg festivala "Ćirilicom".

Zahvaljujući odušuvljenju i interesovanju mališna za ovu priču nastala je i slikovnica, zajedničkim angažovanjem budvanske Biblioteke i lokalne turističke zajednice, koja je predstavljena i na sajamskim manifestacijama u regionu i predstavlja veoma drag poklon mališanima. Zanimljivo je da je i javnost regiona odlično reagovala i razumela ovu neobičnu priču.

Na stalcima se nalaze i QR kodovi koji vode do zanimljivih informacija o izloženim knjigama, kao i do veb sajta i društvenih mreža Narodne biblioteke, omogućavajući posjetiocima jednostavan pristup svim relevantnim informacijama koje se tiču kako izloženih knjiga, tako i brojnih aktivnosti koje Narodna biblioteka organizuje.

Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

"S obzirom na veliki broj aktivnosti posvećenih djeci, vjerujemo da će ovaj vid prezentacije uroditi plodom i na zanimljiv način pokazati našim sugrađanima šta radimo u biblioteci", kazala je Todorović.

Izložene knjige i slikovnice su dvojezične, što će promovisati multikulturalnost u Budvi, te omogućiti posjetiocima upoznavanje s različitim kulturama ljudi koji žive u Budvi, kao i njenih posjetilaca.