17-05-2021

Kod nas dobio počasni pasoš, u Italiji blokadu imovine

Sa Opštinom Budva potpisao protokol o razmjeni nepokretnosti. Inače, kako piše Dan, radi se o akciji italijanske finansijske policije Gvardija di Finansa pod nazivom "Skriveni partner", u kojoj je osumnjičeno 12 osoba, među kojima je kazahstanski biznismen Igor Bidilo, koji je na predlog predsjednika države Mila Đukanovića dobio državljanstvo Crne Gore, "jer je za to postojao državni ekonomski interes".

Kod nas dobio počasni pasoš, u Italiji blokadu imovine | Radio Televizija Budva


Bidilo, Foto: inancecounter.com

Italijanska finansijska policija Gvardijja di Finansa zaplijenila je imovinu u toj zemlji kazahstanskog biznismena Igora Bidila, koji je u januaru 2017. godine dobio crnogorsko državljanstvo na predlog predsjednika države Mila Đukanovića.

Radi se o akciji pod nazivom "Skriveni panter" u kojoj je osumnjičeno 12 osoba, među kojima je i Bidilo. Osumnjičenima se na teret stavlja krivično djelo pranje novca, kao i poreski, korporativni i korupcijski zločini krivična djela protiv imovine. Italijnski mediji u martu ove godine objavili su da je Bidilo u toj zemlji, tokom godina, kupio brojne restorane i barove u Sijeni, ali i u Firenci i Milanu. Njemu je zaplijenjena vrijedna pokretna imovina, uključujući luksuznu nekretninu, u kojoj je stanovao u Rimu. Mediji navode da su Gvardija di Finansa i tužilaštvo tražili putem brojnih zamolnica međunarodnu pravnu pomoć u istrazi preko Evropske agencije za saradnju u krivičnom pravosuđu. Tražena je dokumentacija vezana za tokove novca, koji uključuje više zemalja- Švajcarsku, Kipar, Estoniju, Franskucku, Britanks Djevičanska ostrva...

Prema podacija koje je dobio "Dan", Đukanović je 24. novembra 2016. godine proslijedio dopis tadašnjem minustru unutrašnjih poslova Goranu Daniloviću sa zahtjevom da se Bidilu dodijeli crnogorsko državljanstvo "jer za to postoji državni i ekonomski interes Crne Gore".


Dopis Đukanovića za ministra unutrašnjih poslova, Izvor: Dan

"Gospodin Bidilo je osnivač i valsnik grupe kompanije ATEK(Rusija), koja se sastoji od preduzeća koja se bave trgovinom, naftnim derivatima, rudarskim radovima, građevinarstvom (kancelarijski prostori,hoteli, stambene jedinice), prevozom tereta, agrobiznisom. Grupa TEK je više od 20 godina trgovac naftom i naftnim derivatima na međunarodnom tržištu i investitor u nekretnine. Obim trgovinske razmjene naftnih derivata je 10 miliona tona godišnje, a prihod izand 10 milijardi dolara. ATEK rdi na ruskom tržištu koksa sa prodajom od jedan milion tona godišnje. Trenutno posjeduje poslovne objekte ukupne površine 50.000 metara kvadratnih i četiri međunarodna hotela pod brendovima Hilton i Accor, sa 1.026 zaposlenih...
Gospodin Igor Bidilo osnivač je firme CG Investment doo Tivat. U periodu od 2014. do 2016. godine, od ukupne investicije od 13 miliona eura je investirao 2.600.000 eura u dvije stambene jedinice u hotel "Regent", Porto Montenegro, 3.100.000 eura u jednu stambenu jedinicu u zgradi "Ksenija", Porto Montenegro, 3.300.000 eura je valsnički udio od 50 odsto hotela sa 5 zvijezda "La Roshe" Tivat, dok je 4.000.000 eura uloženo u plac na teritoriji Opštine Budva. Očekivani iznos daljeg ulaganja je 25 miliona eura.

Imajući u vidu sve naprijed istaknuto, njegovo ukupno angažovanje i iskazanu želju da kao državljanin Crne Gore pruži nesebični lični profesionlni doprinos u njenom modrenom i demokratsko razvoju, uvjeren sam da postoji nepsoran državni i ekonomski interes Crne Gore da se gospodin Bidilo primi u crnogorsko državljanstvo", napisao je u svom dopisu Đukanović.

Iako je dopis došao do tadašnjeg ministra u Vladi izbornog povjerenja Gorana Danilovića, on nije potpisao rješenje kojim je Bidilu trebalo da se dodijeli državljanstvo Crne Gore. Đukanović je na taj čin morao da sačeka novog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, iz redova svoje Demkratske partije socijalista, koji je 18. januara 2017. godine stavio svoj potpis na rješenje kojim je Bidilu dodijeljeno crnogorsko državljanstvo.

Sporna razmjena milionske imovine u Budvi

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, Igor Bidilo vodi se kao vlasnik 75 odlsto komanije "CG Investmeng", dok 25 odsto te kompanije pripada Ivanu Pekoviću, koji je ujedno izvršni direktor te firme. Sa druge strane, "CG Invesment" je valsnik 100 odsto kapitala kompanije "Velja Voda Lux" koja je ovih dana zastupljena u crnogorskim medijima zbog posla koji pokušava da zaključi sa Opštinom Budva, na čelu sa gradonačelnikom Markom Batom Carevićem, donijela je odluku da se realizuje posao na osnovu protokola koji je potpisan u oktobru 2019. godine sa firmom "Velja Voda Lux", kojim je predviđeno da ta privatna firma ustupi parcelu od 2.947 kvadrata u centru Budve, a za uzvrat da dobije 4.891 kvadrat nedovršenog poslovno - stambenog prostora preko puta kompleksa "TQ Plaza" - ugrubo završene Lamele C, odnosno poslovno - stambene prostore u sivoj zoni koji su oduzeti kriminaloj grupi Svetozara Marovića. Toj odluci se protivi Demokratska Crna Gora, ističući da nije precizna procjena imovine kompanije "Velja Voda Lux", odnosno podatak da je parcela od 2.947 kvadrata te firme vrijedna 6.188.700 eura. Naime, Demokrate tvrde da se vrijednost te parcele čak četiri puta manja, odnosno da shohdno procjeni koju su naručiči vrijedi 1,65 miliona eura. Ističu da će tim poslom, odnosno trampom Opština Budva da bude oštećena, s obzirom na to da su poslovni prostori od 4.891 kvadrat u vlasništvu opštine Budva procijenjeni na 6.685.527 eura i da je doplata kompanije "Velja Voda Lux", od 496.827 eura, uz ponuđenu parcelu, nedovoljna da kompenzira vrijednost opštinskih poslovnih prostora.

Iz kompanije "Velja Voda Lux" oglasili su se prije nekoliko dana i saopštili da procjena vrijednosti njihove parcele u centru Budve, koju je na zahtjev odborničkog kluba Demokrata sproveo procjenitelj koga je angažovao opštinski Sekreterijat za zaštitu imovine, nema nikakvu pravnu snagu, te da je procjena nezakonito sprovedena. Da bi se realizovao posao između Opštine Budva i kompanije Igora Bidila, koji ima veliki probleme sa zakonom u Italiji, potrebna je sagalsnost lokalnog parlamenta, na čijem čelu je funkcioner Demokratske Crne Gore Krsto Radović.

Izvor: Dan