01-08-2022

Komunalno Budva: Dnevno se odveze oko 140 tona smeća, nešto manje nego u sezoni 2019. godine

Iz budvanskog Komunalnog preduzeća apelovali su na sugrađane da ne ostavljaju otpad na javnim površinama, već na kontejnerskim stanicama, u kontejnerima, kako bi se sačuvala što ljepša slika grada.


Foto: Portal RTV Budva/J.M.

"Budva je turistička destinacija, mediteranski grad i neophodno je da bude uredna kako za sve nas koji tu živimo, tako i za turiste koji dolaze i rado nam se vraćaju", poručili su iz ovog preduzeća u odgovorima na brojna pitanja redakcije Portala RTV Budva.

Kakva je organizacija rada tokom sezone?

Komunlano Budva: S obzirom da je sezona već uveliko u toku, trudimo se da svaka radna jedinica i služba obavljaju svoje aktivnosti punim kapacitetima. Ukoliko imamo određenih poteškoća u pojedinim segmentima svojih djelatnosti, nastojimo da dobrom organizacijom i brzom reakcijom to završimo na najbolji mogući način. Najbolji pokazatelj toga jesu naši zadovoljni sugrađani, od kojih putem društvenih mreža imamo riječi hvale, kao i njihovu punu podršku."

Koliko se ljeti, na dnevnom nivou odveze smeća?

Komunlano Budva: Dnevni prosjek odvezenog miješanog komunalnog otpada za ovaj period iznosi oko 140.000 kg. To znači da je svakog dana na sanitarnu deponiju Možura odvezeno 11/12 kamiona i 3/4 pres kontejnera. Nešto manje otpada se odvozi nego 2019. godine imali smo problem sa deponovanjem habastog materijala, jer nam je od maja zatvorena deponija na Brajićima. Uslijed poteškoća sa pronalaskom deponije, kao i većim troškovima kada je gorivo u pitanju, imali smo malih problema i na kontejnerskim stanicama, odnosno sa nepoštovanjem komunalnog reda, gdje se habasti otpad nije odlagao u danima koji su predviđeni za to (utorak i srijeda). Takođe, moramo naglasiti da smo riješili problem deponije pomenutog materijala i sada se taj materijal odvozi na Cetinje.

Koliko se često prazne kontejneri?

Komunlano Budva: Kontejneri se prazne tri puta u zimskom periodu (6h, 14h, 22h), a u ljetnjim mjesecima pet puta, a u užem jezgru grada i do sedam, osam puta. Takođe, što se kontejnera tiče, apelovali bismo još jednom na sugrađane da vode računa kako i na kojim mjestima parkiraju svoja vozila, jer nam često nesavjesnim parkiranjem istih onemogućavaju pražnjenje kontejnera.

Da li imate dovoljan broj radnika?

Komunlano Budva: U radnim jedinicama Zelenilo i Čistoća uvijek ima prostora za još zaposlenih. Radna snaga u tim radnim jedinicama je u deficitu iz objektivnih razloga. Naprosto je specifična priroda posla u pitanju, veliki je uticaj epidemije korona virusa na tržište radne snage, ali svakako da se sve aktivnosti završavaju dobrom organizacijom sa postojećom radnom snagom.


Foto: Portal RTV Budva/J.M.

Koliko često se peru ulice?

Komunlano Budva: Ulice peremo svakog dana sa početkom u 2h iza ponoći. Ulice se peru čistom vodom, a tamo gdje je to neophodno i u najkritičnijim tačkama peremo hemijskim sredstvom koje je namijenjeno za te svrhe. Ulice u Petrovcu se peru utorkom, četvrtkom i nedeljom poslije ponoći.

Da li se tretiranje komaraca i dalje obavlja?

Komunlano Budva: Početkom aprila je odrađen larvicidni tretman, nakon kojeg se do današnjeg dana izašlo čak pet puta kako bi se odradilo hemijsko tretiranje odraslih formi komaraca. Uz to je još tri, četiri puta ponovljeno larvicidno tretiranje na mjestma koja su prepoznata kao žarišta.

Kakva je situacija sa rasvjetom?

Komunlano Budva: Što se rasvjete tiče, nije bilo nekog velikog broja prijava, a kada se i dogode, naša radna jedinica javne rasvjete sanira kvar u roku od 24 sata, nekada i manje, u zavisnosti od težine kvara. U toj radnoj jedinici imamo dovoljan broj radnika.

Da li ste zadovoljni naplatom usluga?

Komunlano Budva: Što se tiče naplate, jako smo zadovoljni. Što se tiče plaža, čak 95% zakupaca je sklopilo ugovor sa Komunalnim preduzećem. Ukoliko se ova godina uporedi sa prethodnom ili čak sa 2019 godinom, koja je bila jako dobra godina u svim oblastima, izvještaj govori da je ova godina bolja kada je naplata komunalnih usluga u pitanju. Iskoristili bismo ovu priliku da pozovemo naše sugrađane, kao što to već radimo preko medija, društvenih mreža, da ukoliko imaju veća dugovanja, dođu u našu službu naplate i omoguće sebi izmirenje duga u mjesečnim ratama.

J.M.