22-04-2020

Malovrazić: Ove godine pustimo Planetu Zemlju da sama sa svojim ljepotama proslavi svoj praznik

Ove godine poštujmo nauku, ostanimo kod kuće, i pustimo Planetu Zemlju da po prvi put sama sa svojim ljepotama proslavi svoj praznik, poručio je potpredsjednik Crnogorske, Nemanja Malovrazić, dipl biolog, povodom Dana planete Zemlje.


Foto: Crnogorska

Svjedoci smo da poslednjih dana i najveće svjetske ekonomije traže najbolja rješenja za ublažavanje velike ekonomske krize koja prijeti cijelom svijetu, kazao je Malovrazić, dodajući da su pojavom novog koronavirusa Covid-19 koji je ugrozio zdravlje velikog broja ljudi, praktično preko noći prestale da rade brojne fabrike, avio saobraćaj gotovo da je ukinut na globalnom nivou, a drumski saobraćaj sveden je na minimum.

"Veliki broj država donio je nove zakone, naredbe, mjere kojima svaki građanin planete mora da se prilagodi kako bi sačuvao svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice. Usled straha ljudi su promijenili svoje navike, pažljivije planiraju svoje troškove, kupuju samo ono što je neophodno, a sve što mogu sami prave ili uzgajaju. Svi smo se okrenuli sebi, svojim porodicama, prirodi i održivosti", ističe u saopštenju.

Danas se čovjek, kako dodaje, brže nego ikada, adaptirao novim uslovima života, i to sve usled straha od jednog, samo jednog, ne toliko poznatog virusa.

"Da li je cijelu Planetu pokorio Covid-19, ili je čovjek godinama zarad svojih interesa, pohlepe i želje za dokazivanjem u materijalnom smislu i smislu moći, pokušavao da pokori sve na ovoj Planeti? Da li je COVID- 19 samo reakcija prirode na sve zagađene rijeke, posječene šume, uništene ekosisteme, mora prepuna plastike, nestanak brojnih organizama, klimatske promjene?", pita Malovrazić.

Godinama je svijest ljudi, kako ističe, okrenuta ka finansijama i uvećavanju kapitala, a zanemarivan glas nauke i naučnih dokaza.

"Danas svi sa pažnjom slušamo nauku, svaku riječ pažljivo usvajamo i poštujemo. Danas iz straha za svoj život, mijenjamo svoje navike. Da li je baš danas vrijeme da cijela planeta konačno promijeni svoj pravac, a sve države svijeta u cilju oporavka svoje ekonomije usmjere ka principima održivog razvoja i obnovljivih izvora energije?", navodi on.

Danas, 22. aprila 2020.godine, obilježavamo 50 godina od početka globalne borbe za planetu Zemlju.

Trenutna pandemija, kako navodi, pokazala je da države moraju rano da prihvate nauku, a iz dana u dan pokazuje da je naše društvo, čak i na međunarodnom nivou, sposobno da izvrši masovne promjene u svim sektorima kako bi se suočilo sa krizom.

"Moramo primijeniti isti obim i hitnost našeg odgovora na klimatske promene, jer će COVID-19 biti samo prvi u nizu “ratnika prirode” koji ukazuje čovjeku na njegove greške", kazao je Malovrazić, dodajući da proces ka ekonomskom razvoju u skladu sa principima zaštite životne sredine i racionalnom korišćenju resursa, zahtjevan je i traži posvećenost, dugoročno planiranje i integralni pristup, ali je to ujedno i jedini pravi put kojim treba da idemo svi zajedno.

"Ove godine poštujmo nauku, ostanimo kod kuće, i pustimo Planetu Zemlju da po prvi put sama sa svojim ljepotama proslavi svoj praznik. Srećan međunarodni Dan Planete Zemlje, svakom živom biću kome je ona jedini dom!", poručio je Malovrazić.