28-02-2018

Marovićeva molba za izlazak na uslovnu slobodu odbijena

Viši i Apelacioni sud odbili su molbu Dragana Marovića, brata Svetozara Marovića, da uslovno izađe na slobodu jer je izdržao dvije trećine kazne.

Marovićeva molba za izlazak na uslovnu slobodu odbijena | Radio Televizija Budva

Oni smatraju da je njegov zahtjev neosnovan, iako iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija tvrde da je Marović u potpunosti rehabilitovan, prenosi FOS.

Marović je zbog učešća u aferi Zavala pravnosnažno osuđen na tri godine zatvora jer je zloupotrebom službenog položaja oštetio budvanski budžet, ali je i prije toga osuđivan za isto krivično djelo na godinu i mjesec dana zatvora.

ZIKS je u svom izvještaju naveo da se Marović nalazi u Poluotvorenom odjeljenju, da je radno angažovan u zatvorskoj kantini i da nije disciplinski kažnjavan.

"Marović negira svoje učešće u krivičnom djelu za koje je osuđen, sebe doživljava kao ‘žrtvu’ medijske kampanje koja se vodila i vodi protiv porodice Marović, a prema izrečenoj kazni ima realan stav. Mišljenja smo da dalji boravak osuđenog u zatvoru za njega neće imati pozitivan efekat, te se može uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne", navodi se u izvještaju.

Sud smatra da Marović ne može da izađe na uslovnu slobodu jer je više puta osuđivan za ista krivična djela, što upućuje „da je osuđeni specijalni povratnik sa razvijenim društveno neprihvatljivim obrascima ponašanja“, te dase ne može zaključiti „da će se ovaj osuđeni na slobodi dobro vladati i da do isteka vremena za koje mu je izrečena kazna neće učiniti novo krivično djelo“, prenosi FOS.

Za sud je bio neprihvatljiv i navod Marovićevog advokata Dragoljuba Đukanovića da sud obesmišljava sistem rehabilitacije time što nije prihvatio pozitivni izvještaj ZIKS-a, te da to predstavlja „očigledno proizvoljnu primjenu materijalnog prava i da to za posljedicu ima obesmišljavanje kompletnog sistema rehabilitacije i ostvarivanja svrhe kažnjavanja“.

Podsjetimo, osuđeni iz afere Zavala su već počeli da izlaze na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne.

Prvi je to pravo iskoristio Slobodan Đurović koji je osuđen na godinu zatvora i od januara je na uslovnoj slobodi.