26-06-2023

Međunarodni dan javne uprave

Međunarodni dan javne uprave biće obilježen danas u Podgorici, najavili su iz Ministarstva javne uprave (MJU), navodeći da time žele da ukažu na značaj i doprinos javne administracije u razvoju društva i zajednice.

Međunarodni dan javne uprave | Radio Televizija Budva

Foto: pintscreen

Događaj kojim će biti obilježen taj dan organizovaće MJU, u saradnji sa Regionalnom školom javne uprave (RESPA), u hotelu Podgorica.

Kako je saopšteno iz MJU, u uvodnom dijelu će govoriti premijer Dritan Abazović, ministar javne uprave Maraš Dukaj, direktorica ReSPA-e Maja Handijska Trendafilova i direktor Uprave za ljudske resurse Agron Camaj.

Navodi se da će na svečanosti biti dodijeljene nagrade najboljim službenicima u ministarstvima i upravama.

Skupština Ujedinjenih nacija 2003. godine proglasila je 23. jun kao Međunarodni dan javne uprave.

„Obilježavanjem Dana javne uprave želi se ukazati na značaj i doprinos javne administracije u razvoju društva i zajednice, na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Iz MJU su kazali da je cilj da se promovišu principi i vrijednosti na kojima počiva rad javne uprave, afirmiše uloga i doprinos javnih službenika u stvaranju efikasne i odgovorne javne uprave, kao i da se ohrabre mladi za razvijanje karijere u javnom sektoru.