14-02-2022

Mještani žele da se vrati život pozornici na Svetom Stefanu

Grupa građana koja se zalaže za povraćaj grad hotela Sveti Stefan državi zahtijeva da se na ljetnjoj pozornici ponovo izvode pozorišne predstave.


Foto: arhiva

Punih osam godina ljetnja pozornica na Svetom Stefanu, rad arhitekte Branislava Mitrovića, bila je mjesto za održavanje pozorišnih predstava festivala Grad teatar, tačnije od 2007. do 2015. godine. A prije toga, od 1982. kada je pozornica izgradjena na njoj su stalno izvodjeni različiti kulturno-zabavni programi. Od 2015. godine do danas pozornica ne služi svojoj svrsi već kao oslonac konstrukciji restorana koji je tu otvoren a pripada lancu restorana čuvenog glumca Roberta de Nira.

Ljetnja pozornica na Svetom Stefanu dugo godina je služila svrsi, ali od dolaska novog zakupca grad hotela Sveti Stefan ta praksa je otišla u zaborav.

Kako kaže mještanin Blažo Kažanegra, paradoksalno je da je veliki glumac Robert de Niro otvaranjem svog resotrana tik uz ljetnju pozornicu, na kojoj su nastupale brojne njegove kolege, kumovao njenom zatvaranju i prepuštanju pozornice zubu vremena. Ona je danas zatvorena, zapuštena i pretvorena u deponiju. Kažanegra ne vjeruje da je čuveni glumac uopšte svjestan čemu je doprino.

"Ono što je nelogično jeste da jedna kompanija kao što je Aman Resort i njihovi saradnici, dopustili da se ovo desi sa ljetnjom pozornicom jer obično se zna da velike kompanije, elita i bogataši ulažu u pozorišta i često ih posjećuju. Elitni gosti svuda po svijetu, vidimo i po Dalmaciji, uvijek su spremni i voljni da se upoznaju sa lokalnom kulturom. Stalno čitamo u novinama da je neki utacajni čovjek donirao novac za pozorište ili muzej. Ovdje se desilo nešto potpuno suprotno", ističe za Polis Kažanegra, predstavnik grupe građana.


Kažanegra, Printscreen: Youtube/RTV Budva

On izražava sumnju da je jedina namjera zakupca bila prodaja stanova u Miločerskom parku.

"U objektu koji se sada gradi od 20.000 kvadratnih metara stanbenog prostora. Njih očigledno samo to zanima. Dodao bih da Miločerski park nije zaštićen kao kulturno dobro, a trebao je biti. Umjesto da se potude da kažu lokalnoj zajednici da će zaštiti Miločerski park kao kulturno dobro, oni su iskoristili slabost naših institucija. Zamislite kraljevski kompleks da nije zaštićen, to je jedinstven slučaj u Evropi. Tu su izgrađena su dva objekta, treći treba da grade. To je trajno devastiralo Miločerski park", naglasio je Kažanegra.

Kako kaže, mještani hoće da se ljetnjoj pozornici vrati život.

"Mi hoćemo da se ljetnjoj pozornici vrati život, da se vrati Grad teatar Budva. Navodno, gostima su smetale predstave koje su se održavale u 20 časova, a to je potpuno nelogično. Neko je ciljano išao na to da se suzbije lokalna kultura", istakao je on.

Mještani smatraju da se na poluostrvu treba otvoriti muzej lokalne kulture i tradicije, a kako je Televizija Budva nezvanično saznala sadašnji zakupci se već nekoliko godina trude da budu društveno odgovorni i sponzorišu festival Grad teatar.

D.Č.