05-10-2020

Najzdravije namirnice u oktobru

Svi volimo plodove jeseni, bilo da ih konzumiramo svježe, pečene ili kuvane. Izaberite najzdravije namirnice jeseni, koje obiluju hranljivim materijama i pospješuju zdravlje cjelokupnog organizma.

Najzdravije namirnice u oktobru | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, pxb

Sezonsko povrće u oktobru

Cvekla

Cvekla sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezijuma i kalijuma. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Cveklu najčešće jedemo kao salatu.

Brokoli

Sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalijuma i mangana.

Prokelj

Sadrži malo zasićenih masti i vrlo malo holesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma, fosfora i bakra. On je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana.

Kupus

Sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma i odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Karfiol

Sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezijuma i fosfora i odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana.

Bundeva

Sadrži vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcijuma i magnezijuma. Odličan je izvor vitamina A, C, kalijuma i mangana. Bundeva je ukusna i pristupačna i od nje možete napraviti hranljive smutije.

Sezonsko voće u oktobru

Šljive

Sadrže vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K i odličan su izvor vitamina C.

Grožđe

Sadrži vrlo malo holesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranljivo i mnogo povoljnije tokom sezone.

Pomorandže

Sadrže vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalijuma. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Kruške

One su odlične za pravljenje deserta i odlično idu uz đumbir.

Jabuke

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Dunja

Sadrži vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dinje su vrlo popularne za pravljenje kompota i džemova. Pokušajte sami napraviti džem od dunja!

Brusnice

Sadrže vrlo malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K i sjajan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Današnji izbor namirnica je veliki i gotovo nam je uvijek sve dostupno. Iz tog razloga, mi se jednostavno nalazimo u rutini i jedemo istu hranu. Ako biste jeli sezonski, to znači da biste jeli raznovrsnu hranu jer nije sva hrana uvijek dostupna ako se prirodno uzgaja.

Ako želite da najbolje iskoristite sezonsku hranu, slijedite ove savjete:

- pronađite uzgajivače – Vrlo je lako pronaći ljude koji prirodno uzgajaju hranu. Namirnice se obično prodaju na pijacama i štandovima

- uzgajajte sami – ako imate pristup bilo kojoj obradivoj zemlji, iskoristite je. Posadite svoje omiljeno voće i povrće i uživajte u njemu kada sazri prilagodite svoje recepte –
kuvajte sa sezonskim namirnicama, mada to znači da ćete jesti samo u određeno doba godine

- razmislite o zamrzavanju hrane – ako želite malo više uživati u sezonskoj hrani, kupite još malo i napravite zimsku pauzu. Na ovaj način uživate u zdravoj i ukusnoj hrani bez opterećenja novčanika.


Izvor: hranazabebe.com/