22-03-2024

Odbornici SO Budva većinom glasova usvojili Strateški plan razvoja do 2028. godine

Odbornici Skupštine opštine Budva većinom glasova usvojili su Odluku o usvajanju Strateškog plana razvoja opštine Budva 2024-2028 na 12. sjednici koja je počela večeras nakon 21h.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Za je glasalo 19 odbornika vladajuće većine, protiv odbornik opozicione URE, a nije bilo uzdržanih, te je Skupština većinom glasova usvojila Odluku o usvajanju Strateškog plana razvoja opštine Budva 2024-2028.

Dvanestoj hitnoj sjednici SO Budva prisustvali su odbornici novoformiranih klubova "Za budućnost Budve" i "Budva - naš grad, naša kuća, naša porodica", dva člana kluba koji čine predstavnik SNP-a i nezavisni odbornik, prisutan je bio i odbornik URE.

Formiranje dva nova odbornička kluba i rasprava o Strateškom planu

Lokalni parlament nastavio je zasijedanja po završetku kolegijuma kod predsjednika SO Budva i sjednica skupštinskih odbora.

Odbornica DPS-a Maja Miljanić na početku rasprave istakla je da smatra da je postupak donošenja Strateškog plana nezakonit, a u vezi sa tim pozvala se na zakonsku regulativu koja propisuje da javna rasprava ne može trajati kraće od 15 dana.

Nakon njenog izalagnja, Miljanić i dva odbornika opozicionog DPS-a, Milan Tičić i Saša Samardžić, napustili su skupštinsku salu.

Predsjednik Kluba odbornika "Za budućnost Budve - NSD - PZP", Nikola Kralj kazao je da su konstituenti parlamentarne većine pronašli konseznus, na način što su formirana dva kluba.

"Želim da naglasim da to što su se ova dva kluba odvojila ne znači da su se suštinski odvojila u principima i ciljevima koji su bili zacrtani u predizbornom programu za izbore 2022. godine", istakao je Kralj.

Jovanović: Formirana dva nova odbornička kluba, naš džentlmenski i politički dogovor

Predsjednik Skupštine opštine Budva, Nikola Jovanović kazao je da su dva nova kluba proistekla iz nekada jedinstvenog odborničkog kluba "Milo Božović - Budva na prvom mjestu!".

"Naš džentlmenski i politički dogovor je da na ovaj način funkcionišemo, s obzirom na razlike koje su se pojavile. Ali razlike možda mogu dati i kvalitet više u budućem radu", poručio je Jovanović.

Dva nova odbornička kluba u budvanskom parlamentu su: "Za budućnost Budve - NSD - PZP" i "Budva - naš grad, naša kuća, naša porodica". U prvom participira 10 odbornika, a u drugom šest, među kojima je i predsjednik parlamenta Nikola Jovanović.

Odbornik GR URA, Ivan Ivanović ocijenio je da je simptomatično to da su formirana dva kluba, a da su i jedni i drugi iz svog imena izbacili ime Mila Božovića.

Klub odbornika "Budva - naš grad, naša kuća, naša porodica" predvodiće odbornica Mirjana Gregović.

Članica tog kluba, Marijana Božović kazala je:

"Iza svega ovoga stoji onaj zavjet da će nam grad i građani uvijek biti na prvom mjestu, bez obzira na okolnosti", poručila je Božović.

Odbornici su potom prešli na prvu tačku dnevnog reda koja se odnosi na Predlog Odluke o Strateškom planu. U ime predlagača govorila je glavna gradska administratorka Nevenka Božović Jovović koja je podsjetila na upozorenje Vlade da se taj važan akt donese.

Ona je kazala da je Vlada u potpunosti bila uključena u izradu Strateškog plana.

Božović Jovović zahvalila je članovima radne grupe koji su, kako je kazala, uložili veliki trud da dođe do ovog dokumenta.

Odbornik kluba "Budva - naš grad, naša kuća, naša porodica", Aleksandar Božović istakao je da je bio član radne grupe koja se bavila izradom Nacrta Strateškog plana. On je pohvalio angažovanost glavne gradske administratorke i svih aktera, te istakao da očekuje da će ova tačka dnevnog reda biti usvojena.

Članica istog odborničkog kluba, Bojana Pićan podsjetila je odluka o izradi Strateškog plana donijeta septembra 2022. godine, te naglasila da su konsultativna i radna grupa bile formirane početkom 2023.

"Budžet treba da podrži strategiju, a ne obrnuto. Na dugi rok nije efektivno usvajati budžete bez adekvatnih strategija, ali isto tako nije dobro ni sastavljati strategije pro forme. Konsultativna i radna grupa broji 40 ljudi koji se svakodnevno susreću na teritoriji naše opštine. Vjerujem da nije bio lak posao i moramo da cijenimo angažovanje onih koji su aktivno učestvovali", kazala je Pićan u svom izlaganju.

Ivanović: Da li je strategija razvoja sve ono što ste obećali građanima?

Odbornik GP URA, Ivan Ivanović upitao je vladajuću većinu da li je strategija razvoja sve ono što su obećali građanima Budve u predizbornoj kampanji. On je kazao da nijedno obećanje nije ispunjeno, a kao primjere je naveo rješavanje problema parking prostora, vlasništva nad zgradom JRB-a i Citadelom, projekte bolnice i šetališta.

"Jedino što se od većih projekata započeli je rekonstrukcija Mediteranske ulice i 22. novembra, ali je pitanje kada će se završiti i siguran sam da ćemo ući u turističku sezonu sa radovima", rekao je Ivanović.

Za riječ se potom javio predsjednik SO Budva, Nikola Jovanović koji je kritikovao zahtjeve koje je Vlada imala prema Skupštini opštine. Vezano za eventualnu nezakonitost donošenih odluka, on je ocijenio da Vlada "nije trebala da ulazi na ovaj način u kršenje zakonskih rokova koje je sama propisala.

On je poručio da Vlada preuzima svu odgovornost za donošenje odluka.

"Mi smo uradili ono što smo mogli i sproveli javnu raspravu u roku koji nam je bio omogućen, a to su bila dva dana. Ne prihvatam da javne rasprave nije bilo. Bila je ograničena, manja od zakonom predviđenog roka, ali je bila. I ovo nije dokument koji smo u predvečerje ove sjednice napravili, već ga radimo godinu dana. Od marta 2023. se radi ovaj strateški plan i to je Vladi dobro poznato. To je vrlo studiozan i kvalitetan dokument sa kojim je Vlad bila upoznata, pratila njegov rad i participirala u svemu tome", kazao je Jovanović, ocijenivši da je Vlada u ovoj situciji neprincipijelno postupila, te da nije opomenula preostalih šest opština koje nisu donijele strateški plan.

Asanović: Trudili smo se da ne uljepšavamo stvarnost, SWOT analiza urađena dosta detaljno

Pomoćnik sekretara za investicije Opštine Budva, Marko Asanović koji je učestvovao u izradi Strateškog plana, kazao je da taj dokument sadrži SWOT analizu. Kako je rekao, kroz analizu su identifikovani problemi grada i ono što treba promijeniti.

"Prilikom izrade trudili smo se da imamo kritički pristup i da primijetimo što je moguće više problema. Da ne uljepšavamo stvarnost, već da je prikažemo onako kako jeste, kako god ona izgledala. Mislim da je SWOT analiza urađena dosta detaljno. Projekti su tu kao finalni dio dokumenta i oni treba da riješe konkretne probleme koje smo identifikovali kroz analizu. Raslojeni su na četiri nivoa. Na kraju, projektne ideje detaljno su razrađene kroz akcioni plan", kazao je Asanović.

On smatra da su same prioritete adekvatno adresirali.

"Kao prvi prioritet dato je unapređenje infrastrukturnih kapaciteta. Zatim, unapređenje održivog razvoja i poboljšanje kvaliteta života lokalne zajednice. Trudili smo se da prezentujemo sve probleme koje smo identifikovali, a inicijalno da prezentujemo izradu svih strateških dokumenata i studija koje nedostaju, kako bi se i sljedeća strategija mogla uraditi", dodao je Asanović.

Članica Kluba odbornika "Budva - naš grad, naša kuća, naša porodica", Marijana Božović istakla je da će taj odbornički klub podržati ovu tačku dnevnog reda. Ona je istakla da je saglasna sa kritikama koje je predsjednik parlamenta Jovanović uputio ka Vladi.