02-04-2021

Potrebna hitna sanacija staze ka Mogrenu

Veliko nevrijeme koje je zahvatilo budvansku rivijeru krajem prošle i početkom ove godine, nanijelo je veliku štetu na stazi ka plaži Mogren. Bezbjednost pješaka je ugrožena, a izgled nedostojan 21. vijeka i turističke destinacije. Iz MZ Stari grad apeluju da se ovaj problem što prije riješi.

Potrebna hitna sanacija staze ka Mogrenu | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Portal RTV Budva/D.B.

Odron i zaštitna žica za odrone, polomljena i korozirala ograda, polomljeni ostaci pontona, eorzoja i kao vrhunac nebezbijednosti obrušeni dio same staze koji skoro da onemogućava prolaz svima koji žele da po lijepom vremenu uživaju baš na ovoj plaži.

Neposredno uz stazu se nalazi i pet frendli plaža koja je u jako lošem stanju, prema riječima mještana sezona kupanja će krenuti veoma brzo, a nakon toga i ljetnja turistička sezona što ovaj preoblem čini prioritetnim.

Predsjednik MZ Stari gard, Ognjen Balabušić apeluje na Morsko dobro da se što prije krene sa saniranjem staze.

"Mi smo već apaelovali i krajnje je vrijeme da Morsko dobro sanira ovaj dio staze, sezona kupanja se primiče i mislim da je krajnje vrijeme za to. Na drugoj plaži Mogren takođe treba da se sanira međa jer je došlo do erozije zemlje i stoljetni borovi su krenuli da padaju. Apelujemo još jednom na hitnu sanaciju", kazao je Balabušić za TV Budva.

Podsjećamo, da je zaštitna ograda postavljena u julu prošle godine, a Balabušić navodi da takva vrsta ograde nije jaka da izdrži jake udare talasa. Prema sjećanjima mještana ovakvo nevrijeme nije zahvatilo naš grad posljednjih 50 godina, te stoga naš sagovornik kao jedino adekvatno rješenje vidi betonski zid visine od pola metra, do metar, koji bi zamijenio ogradu.

"Svake godine pola ove ograde ode u more, jer je željezna konstrukcija i najbolje rješenje je zidani zid, a i ljepše bi izgledalo", kazao je.

Povodom ovog problema ekipa TV Budva kontaktriala je i direktora Morskog Dobra, Mladena Mikijelja, koji je kazao da još uvijek plan korišćenja sredstava Morskog dobra nije usvojen. Ukoliko se taj predlog usvoji na sjednici Vlade stvoriće se uslovi da se u što skorijem roku krene sa sanacijom tog dijela obale koji je u katastrofalnom stanju.