13-10-2022

Radoman: Epidemije žutice u Budvi nema, oktobar posvećen ženama starijim od 50

Epidemija hepatitisa A odnosno žutice, odnosno žutice, nedavno je proglašena u Kotoru, a nakon toga i Herceg Novom, a nedugo zatim slučajevi su zabilježeni i u Podgorici, Nikšiću i Budvi, potvrdio je nedavno IJZ Crne Gore.

Radoman: Epidemije žutice u Budvi nema, oktobar posvećen ženama starijim od 50 | Radio Televizija Budva

V.d. direktora Doma zdravlja Budva, Blažo Radoman kazao je da je situacija sa žuticom povoljna, te da nema razloga za zabrinutost.

"Što se tiče epidemiološke situacije vezano za žuticu ja mogu reći da je nema, Budva je imala samo jedan slučaj prije mjesec dana, pacijent je bio hospitalizovan ali sada je dobro i možemo reći da nema epidemije žutice u Budvi", kazao je Radoman.

Budvanski Dom zdravlja se već 11 godina svoje aktivnosti prilagođava "Ružičastom oktobru", odnosno Mjesecu borbe protiv raka dojke, pa Radoman poziva sve sugrađanke starije od 50 godina da zakažu svoje preglede.

"Mi već 11 godina obilježavamo Mjesec borbve protiv raka dojke raznim aktivnostima, pa i ove godine pozivamo sugrađanke starije od 50 godina koje u protekle dvije godine nijesu vršile mamografske preglede, da zakažu pregled pozivom na broj 033-427-215, pozivom na taj broj dobiće tačan termin kada će biti zakazan pregled i to će se raditi u drugoj smjeni poslije 14h", istakao je on.

Redovni preventivni pregledi su jedini i najučinkovitiji način za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, koji obuhvataju kako pregled tako i sam niz dijagnostičkih metoda koje su bezbolne komforne i izuzetno precizne. Primarni cilj je da što više sugrađanki uradi preventivne preglede, zaključio je Radoman.