26-07-2023

Radulović: Postrojenje u Budvi dostiže svoj maksimum, dnevno se prečisti preko 1000 kubika otpadnih voda

Sve aktivnosti u opštinskom preduzeću Otpadne vode d.o.o. Budva su trenutno usmjerene na održavanje i praćenje sistema, koji je konstantno opterećen. Količina vode koja dolazi na postrojenje dostiže svoj maksimum, a to je preko 1000 kubika na dnevnom nivou. Takvo stanje prouzrokuje svakodnevne probleme, objašnjava Milivoje Radulović izvršni direktor pomenutog preduzeća, te su neophodne brze reakcije zaposlenih, kako bi se sistem vratio u punu funkcionalnost.

Radulović: Postrojenje u Budvi dostiže svoj maksimum, dnevno se prečisti preko 1000 kubika otpadnih voda | Radio Televizija Budva

Foto: Otpadne vode

Velika opterećenost opštinskog preduzeća Otpadne vode Budva bilježi se tokom sezone, što prouzrokuje probleme na svakodnevnom nivou. Kako bi izašli na kraj sa svim izazovima bilo je neophodno uvesti sedmodnevni rad zaposlenih na postrojenju.

"Sada nemamo nekih većih aktivnosti osim toga održavanja i praćenja sistema koji je svakodnevno jako opterećen i dešavaju se gotovo svakodnevno neki manji ispadi gdje moramo odmah da reagujemo i da vratimo sistem u punu funkcionalnost. Tako da su sve aktivnosti gotovo usmjerene u tom smjeru, moram da ponovim da smo uveli sedmodnevni rad na postrojenju jer jedino tako možemo da odgovorimo zadatku upravo zbog tih iznenadnih ispada i tog velikog svakodnevnog opterećenja", kazao je Radulović u izjavi za Polis.


Radulović; Foto: printscreen

Dobra vijest je što je Uprava za kapitalne investicije raspisala javni poziv za rekonstrukciju postrojenja u Budvi.

"To je ono što smo zaista u prethodne dvije godine uveliko pripremali i ukoliko se taj javni poziv realizuje bez problema, mi ćemo na kraju ljeta, tačnije početkom jeseni dobiti najpovoljnijeg ponuđača i možemo da očekujemo da ljeto 2024. godine dočekamo sa rekonstruisanim postrojenjem. Kada to kažemo prije svega se misli na novu, dubinsku aeraciju u biološkim bazenima, ono što je bilo potrebno ovom postrojenju", istakao je.

To će uveliko olakšati rad i riješiti veće probleme kao što je mulj, čija je koncentracija sada mnogo velika u finalnim taložnicima.

"Zato što nema dovoljno kiseonika u biološkim aeracionim bazenima, a samom tom rekonstrukcijom ta koncentracija mulja će po nekim projektovanim proračunima biti dva ipo do tri puta manja, tako da ćemo imati više vremena da ga taložimo u finalnim taložnicima i da vršimo nakon toga njegovo izvlačenje i dalji tretman", zaključio je Radulović.

U ovom trenutku rade sa punim kapacitetima jer je količina vode koja dolazi na postrojenje dostigla svoj maksimum, a to je preko 1000 kubika na dnevnom nivou. Što se tiče mulja zajedno sa Komunalnim preduzećem i Sekretarijatom za investicije vrše svakodnevne dogovore o izvozu u Albaniju.

J.M.