29-03-2024

Radulović: Pronaći lokaciju za privremeno deponovanje kanalizacionog mulja

Kanalizacioni mulj koji je kao nusprodukt nastaje u postrojenjima prečišćavanja otpdnih voda u bečićkom naselju Vještica, kao i u onom u opštine Tivat i Kotor, od nove godine se ne odvozi za Albaniju. U određenom zakonskom roku neophodno je predložiti konačno rješenje ovog problema, u smislu primjene tehnologije kojom će se osigurati održivo i dugoročno odlaganje kanalizacionog mulja, kazao je izvršni direktor d.o.o. Otpadne vode Milivoje Radulović gostujući u emisiji Jutrom iz Budve.

Radulović: Pronaći lokaciju za privremeno deponovanje kanalizacionog mulja | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Otpadne vode

U narednih 15 dana mora se iznaći lokacija kao rješenje za privremeno deponovanje kanalizacionog mulja, kao i tehnološki proces koji će dugoročno riješiti problem mulja koji nastaje preradom otpadnih voda u postrojenjima u Budvi i zajedničkom postrojenju za Tivat i Kotor, a od nove godine se ne odvozi za Albaniju. To je osnovni zadatak komisije koju je osnovala Agencija za zaštitu životne sredine.

"Imali smo niz sastanaka i sa Agencijom za zaštitu životne sredine i sa nadležnim ministarstvom. Osnovana je radna grupa, tim u kojem su predstavnici svih opština, preduzeća, agencije i ja. Tražimo prije svega neko privremeno rješenje. Imamo rok od nekih 30 dana, a rok ističe za 15 dana. Moramo vidjeti kako da nađemo privremeno rješenje da bi se ova turistička sezona završila na zadovoljavajući način. Kad kažem na zadovoljavajući način, mislim na to da se nađe rješenje za zbrinjavanje toga mulja na nekoj privremenoj lokaciji jer već sada je stanje takvo da su svi rezervoari puni, a povećanjem dotoka vode koje se očekuje već početkom maja, doći će do drastičnog skoka regenerisanja mulja na postrojenju i mi ćemo biti u velikom problemu, jer ćemo od toga prečišćivača postati zagađivači životne sredine", istakao je Radulović.

Da podsjetimo, podgorička kompanija Motel A koja je sa lokalnim preduzećima zaključila ugovor za odvoz kanalizacionog mulja već tri mjeseca to ne čini, a navodno je izgubila licencu za te vrste otpada u Albaniji.