23-09-2020

Savez izviđača Crne Gore pokrenuo projekat: Budi zdrav i promijeni stav

Savez izviđača Crne Gore uz podršku Ministarstva sporta i mladih Crne Gore sprovodi projekat pod nazivom “Budi zdrav i promjeni stav”. Pomenuti projekat je namjenjen mladima u Nikšiću, Budvi, Baru i Rožajama, a njegov cilj je osnaživanje mladih ljudi da vode računa o zdravoj ishrani i redovnom vježbnju.


Proteklog vikenda članovi Izviđačkog odreda “24. Novembar” iz Bara, izviđačkog kluba “Eho” iz Podgorice i izviđačkog odreda “Budva” sproveli su anketu među mladima u Baru i Budvi o tome koliko su fizički aktivni i koliko se zdravo hrane. Anketa je kreirana uz stručnu pomoć MOMSIC-a (Montenegrin Medical Students International Committee).

MOMSIC je volonterska nevladina organizacija, pri Medicinskom fakultetu u Podgorici, zasnovana na slobodnom povezivanju i udruživanju studenata medicine radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Više od 60 mladih učestvovalo je u anketi a njihovi odgovori dace nam jasan pokazatelj koliko mladi vode računa o fizičkim aktivnostima.

U sklopu projekta, Savez izviđača Crne Gore kreirao je i aplikaciju pod nazivom “Pokreni se”, ova aplikacija pomoći će mladima u Baru, Budvi, Rožajama i Nikšiću da lakše odaberu mjesto za svoju fizičku aktivnost, ovo znači da će biti mapirane pješačke staze, teretane na otvorenom, biciklističke staze kao i drugi sportski sadržaji.


Takođe aplikacija će imati i opciju mjerenja bazalnog metabolizma, tablicu energetske vrijednosti velikog broja proizvoda i namernica kao i osnovne informacije o
samom projektu.

Sprovođenje ankete planirano je naredni vikend u Nikšiću i Rožajama kada će na FB stranici Saveza izviđača Crne Gore kao i na sajtu Saveza www.scouts.org.me biti objavljeni rezultati istraživanja.

Aplikacija “Pokreni se” biće promovisana krajem mjeseca i biće dostupna svim korisnicima Android uređaja.



Foto: PR služba projekta