29-10-2020

U CG čak 66 odsto djece doživljava fizičko kažnjavanje od članova porodice

Koordinatorka u programu dječije zaštite UNICEF Nada Đurović Martinović saopštila je u Jutarnjem programu TVCG, da istraživanja pokazuju da je stepen agresije prema djeci i tolerancije prema nasilju u CG, prilično veliki.

U CG čak 66 odsto djece doživljava fizičko kažnjavanje od članova porodice | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustarcija
Taj problem, navodi ona, sistemski se mora rješavati.

Prema istraživanju, kaže Đurović Martinović, u Crnoj Gori je čak 66 odsto djece doživjelo neki oblik fizičkog kažnjavanja ili psihičke agresije od članova svoje porodice.

Kampanja "Bezbjedni doma" je usmjerena svim porodicama, djeci, starateljima i onima koji su u bliskom kontaktu sa djecom, istakla je ona.

Ona je kazala da je kampanja važna, ali da sama po sebi ne riješava problem.

"To je kampanja za sve nas koji imamo obavezu da nasilje prijavimo. Kampanja nije sama za sebe rješenje. Ukoliko pored svijesti da se nasilje prijavi ne postoji adekvatan odgovor sistema, da se zaštiti dijete i da nadležni procesuiraju krivce onda nema smisla", navela je Đurović Martinović..

Ističe da svako dijete treba da potraži pomoć, kada osjeti da je ugroženo.

"U svakom trenutku kada osjeti da mu je potrebna pomoć treba da okrene 122. Svaka osoba koja sumnja da je dijete izloženo nasilju, komšije i ljekari treba da okrenu 122. Jako je važno voditi računa o bezbjednosti svakog djeteta, jer prijaviti naislje nije jednostavno", smatra ona.