04-05-2021

Udruženje domaćih zanatskih proizvođača piva: Pored korone guši nas i strani lobi

Udruženje domaćih zanatskih proizvođača piva apeluje na državne organe da ih zaštiti od monopola koji su na domaćem tržištu stvorile inostrane kompanije.

Udruženje domaćih zanatskih proizvođača piva: Pored korone guši nas i strani lobi | Radio Televizija Budva

“Veliki proizvođači konstantno uslovljavaju ugostitelje, kojima ne dozvoljavaju da služe domaće proizvode ukoliko u svojim lokalima imaju strane brendove”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Oni tvrde da ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju trgovinski lanci.

“Proizvodi stranih proizvođača piva u domaćim marketima zastupljeni su 50 odsto, a negdje i više od 80 odsto, u odnosu na ukupnu ponudu tog proizvoda. Na taj način onemogućeno je da se piva domaćih proizvođača nađu na policama marketa sa adekvatnim udjelom”, rekli su iz Udruženja.

Oni su kazali da na taj način grupacije Molson Coors, Carlsberg group i Heineken, zajedno sa Coca Cola grupom, ne dozvoljavaju razvoj malih proizvođača, pa postoji bojazan da će doći do gašenja domaćih pivara.

“Apelujemo na sve državne organe da stanu na put velikim svjetskim monopolistima i ne dozvole udio na policama veći od 49 odsto. Praksa zemalja Evropske unije pokazuje da se monopolom smatra i udio veći od 40 odsto. Takođe, tražimo da reaguju Agencija za zaštitu konkurencije i Direkcija za zaštitu potrošača pri Ministarstvu ekonomskog razvoja, jer su potrošači uskraćeni na pravo izbora”, navodi se u saopštenju.

U Udruženju su kazali da vjeruju da nadležni znaju da rasta ekonomije nema bez podrške domaćim proizvođačima, kao i da se na ovaj način ophođenja prema njima povećava spoljnotrgosvinski deficit.

“Očekujemo da ćemo dobiti podršku trgovačkih lanaca i ugotitelja Crne Gore jer odgovorno tvrdimo da su naši proizvodi konkurentniji po kvalitetu, ali zbog monopola ne mogu da dođu do kupaca. Time su i turisti koji dolaze u našu zemlju uskraćeni da konzumiraju domaća piva koja su u većini evropskih zemalja najdostupnija u marketima i ugostiteljskim objektima”, poručili su iz Udruženja.

Kako su upozorili, ukoliko nadležne državne institucije ne reaguju, biće ugroženi domaći proizvođači piva, ali i egzistencija oko 50-ak zaposlenih u Udruženju.

“Samim tim biće upitno i dalje zapošljavanje”, kazali su predstavnici Udruženja.

Oni su zaključili da bi rješavanjem tog problema Crna Gora, pored domaće hrane i vina, mogla dobiti i još jedan brend - domaće pivo, čime bi turistička ponuda zemlje bila bogatija.