31-03-2023

Upis djece u prvi razred osnovne škole počinje 3. aprila

Ministarstvo prosvjete je obavijestilo javnost da upis djece u prvi razred osnovne škole počinje 3. aprila.

Upis djece u prvi razred osnovne škole počinje 3. aprila | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/OŠ Stefam Mitrov Ljubiša

U osnovnu školu, u skladu sa Zakonom, upisuju se djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života.

Ove školske godine, prema podacima iz matične evidencije građana, za upis u prvi razred doraslo je oko 8.100 djece. Dakle, upisuju se djeca rođena 2017. godine.

Imajući u vidu savremene društvene tokove, angažovanost roditelja/staratelja, a izlazeći u susret potrebama građana, Ministarstvo prosvjete je kreiralo elektronsku uslugu za građane, tako da putem portala www.upisi.edu.me roditelji/staratelji mogu elektronskim putem podnijeti zahtjev za upis djeteta u prvi razred osnovne škole. Prilikom podnošenja zahtjeva unose jedinstveni matični broj djeteta kada se automatski preuzima dio podataka iz registara državnih institucija, što je olakšica u postupku podnošenja zahtjeva. Potom, takođe elektronskim putem, biraju termin za razgovor sa predstavnikom pedagoško-psihološke službe škole, što znači da radi ovoga ne moraju ići u školu. Roditelj/staratelj dobija povratnu informaciju o podnesenom zahtjevu. Dakle, postupak prijavljivanja je veoma jednostavan. Kao dodatnu pomoć roditeljima/starateljima, Ministarstvo je objavilo video tutorijal u kojem su jasno prikazani svi koraci elektronskog upisa. Ovaj tutorijal je objavljen i na početnoj stranici portala za upis, kao i na sajtu Digitalna škola.

Ukoliko roditelj/staratelj nije u prilici da za upis u prvi razred osnovne škole zahtjev podnese elektronskim putem, to može učiniti neposrednim odlaskom u školu.

Podaci od prethodnih godina ukazuju da najveći broj roditelja/staratelja prijavljuje upis djece tokom aprila, ali naravno to mogu uraditi i u narednim mjesecima. U školi se realizuje testiranje, potom formiranje odjeljenja učenika u smislu priprema za početak nove školske godine, do kada je neophodno završiti sve aktivnosti oko upisa.

Razgovor sa djetetom obavlja se u prijatnoj atmosferi sa predstavnikom pedagoško-psihološke službe, odnosno sa školskim pedagogom ili psihologom i nije potrebna nikakva priprema djeteta.

Ukoliko postoji potreba, zahtjev za promjenu prebivališta podnosi roditelj/staratelj Ministarstvu unutrašnjih poslova u opštini u kojoj ima prebivalište. Dokaz o promjeni prebivališta ili adrese dostavlja se školi.

Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu, ako se utvrdi da nije spremno za polazak u školu, na prijedlog komisije za upis ili roditelja/staratelja. O odlaganju početka školovanja odlučuje posebna komisija koju čine pedagog, odnosno psiholog, nastavnik razredne nastave i vaspitač. Komisija u donošenju odluke o odlaganju početka školovanja cijeni mišljenje roditelja/staratelja i nadležne zdravstvene službe.