27-09-2016

Uzdignimo Budvu: Ministarstvo ekonomije je svojim saopštenjem, da istraživanje nafte i gasa neće uticati na morsku faunu i biodivirzitet samo sebe demantovalo

Uzdignimo Budvu: Ministarstvo ekonomije je svojim saopštenjem, da istraživanje nafte i gasa neće uticati na morsku faunu i biodivirzitet samo sebe demantovalo | Radio Televizija Budva

"Povodom reagovanja na moj tekst od 15.09.2016. godine, u kojem se između ostalog kažem, da je Vlada Crne Gore potpisala ugovor sa konzorcijumom Eni-Novatek za istraživanje nafte i gasa u našem podmorju, na samo nekoliko kilometara udaljenosti od naše obale. Takodje sam naveo, da je Jadransko more čisto, a obala koja obiluje prirodnim ljepotama i pješčanim plažama, može samo jednim pogrešnim potezom ili manervom na naftnoj platformi biti zauvijek uništena.

S obzirom na to da je Ministarstvo ekonomije na svom sajtu od 16.09.2016.g., objavilo reagovanje, da se “Turizam i nafta zajedno razvijaju u Jadranu već 40 godina", a kako dalje ističu, radi preciznijeg informisanja javnosti, i navodno boljeg razumijevanja projekta istraživanja nafte i gasa u podmorju Crne Gore”, saopštavam sljedeće: Ministarstvo ekonomije je svojim saopštenjem, da istraživanje nafte i gasa neće uticati na morsku faunu i biodivirzitet samo sebe demantovalo objašnjenjem da će se istraživanje prekidati prilikom parenja i periodom migracije morskih sisara.

Gospodo, objasnite gradjanima Crne Gore, a pogotovo onim koji vjeruju da je to spas za našu posrnulu ekonomiju: zašto će se prekidati istraživanje i bušenje u odredjenim periodima godine, ako isto ne utiče na migraciju i parenje sisara?

U Jadranskom moru ima na hiljade vrsta riba i sisara i svaka ima različiti period migracije i parenja, a fauna različit period vegetacije, pa da li to znači da uopšte nećete vršiti istraživanja jer se ti prirodni procesi odvijaju tokom cijele godine?

Da li vi vjerujete da će kompanija Eni-Novatek više posvetiti pažnje zaštiti životne sredine ili svom profitu? Da li vjerujete da će rusko - italijanska kompanija čuvati naše more kao da je njihovo, bolje od nas samih?

I još nešto, ne morate vi vršiti istraživanje u ribarskim zonama, arheološkim nalazištima, pomorskim putevima, jer kad se nafta izlije ona ne poznaje prepreke na putu, ona uništava sve pred sobom. Savjetujem vam, da kao ekonomisti izračunate koliko bi se slilo u budžet pronalaskom nafte, a koliko bi se odlilo uništenjem turizma. A, o životnoj sredini je suvišno govoriti! Na kraju, kako ćete se odnijeti prema izjavi, gospodina Žarka Radulovića, koji je digao veliku buru u Hrvatskoj, time što je kazao da ukoliko dođe do izlivanja nafte, zagađenje
će morskim strujama ići u Hrvatski dio Jadrana", navodi se u saopštenju koje potpisuje Milorad Lopičić, kandidat za odbornika grupe birača "Uzdignimo Budvu" - Radomir Glendža.