26-09-2016

Uzdignimo Budvu: Šetališna zona Budve odaje utisak uličnog vida trgovine

Uzdignimo Budvu: Šetališna zona Budve odaje utisak uličnog vida trgovine | Radio Televizija Budva

"Šetališna zona grada Budve, koji važi za metropolu turizma Crne Gore odaje utisak ne tako lijepog i urednog mjesta za rekreaciju i lagano opuštanje, već odaje utisak jednog uličnog vida trgovine.

Improvizovane kućice i objekti nesrazmjernih i nejednakih veličina, oblika i boja duž cijelog šetališta predstavljaju ružnu sliku grada na visokom glasu, jednog elitnog turističog i atraktivnog mjesta, čemu treba da stremimo, kao jednom od glavnih ciljeva za dalji razvoj našeg turizma.

Takvim izgledom i postupcima onih koji su do sada dozvoljavali takvo izlaganje u javnost na toj zoni i oni koji su na istoj, takozvani izlagači, ruše estetsku i urbanu vrijednost našeg grada.

Jasno je da Budva kao svaki primorski grad (bilo da je u pitanju Evropski ili svijetski) treba da ima šetališnu zonu i u njoj raznovrsni izbor ponude, hrane, tekstila, suvenira i slično, medjutim, situacija našeg šetališta i njenog izgleda nije onakva kakva bi trebala biti.

Ova pojava i problem se javlja tokom ljetnje turističke sezone, kada je frekvencija najveća. Problem tokom zimskog perioda jesu automobili koji prolaze šetališnom zonom. Ako je šetalište kao što i sama riječ kaže mjesto za šetnju i opuštanje i služi ljudima i djeci za šetnju i opuštanje zašto dozvoljavamo automobilima prolaz, a da pritom, kao takvo biva devastirano i oštećeno.

Riješenje koje nudi grupa biraća “Uzdignimo Budvu”-Radomir Glendža, a kada se radi o ljetnjem periodu šetalište i plažnu zonu, trebalo bi uzdignuti na nivo mnogo većih standarda, tj.na nivo jedne istinske metropole turizma, a ne lošeg ili prosječnog turističkog grada.

To znaži jednoobraznost objekata, istih veličina, oblika i boje. Kao država koja ima bogatu kulturnu i istorijsku naslijednost i vrijednost, moglo bi se povezati i osmisliti da objekti budu u stilu crnogorskih kolorita, a da prodavci i trgovci budu u istom stilu odjeveni.

Podizanje kulture i ljubaznosti prema brojnim gostima, obučavanje kardova, zaposlenje mještana, a ne da prednost imaju strani državljani iz okruženja, kao i jasno definisano radno vrijeme objekata, predstavljaju samo neki od primjera koji proizilaze kao riješenje za ovaj problem i pojavu.

U zimskom periodu svojim gradjanima i rezidentima obezbjediti šetalište da ono predstavlja mirno mjesto za opuštanje i prijeko potrebnu šetališnu zonu u našem gradu.

Naravno, navedeno treba da prati momentalna zabrana upravljanja motornim vozilima duž zone, uz adekvatne mjere, a ne prepreke koje se lako uklanjaju ili lome", navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragana Ivanović, kandidat za odbornika grupa birača “Uzdignimo Budvu” - Radomir Glendža.