19-01-2023

(VIDEO) „Niti od Budve”- niti ženske humanosti i solidarnosti

Sugrađanke Tatjana Stanišić i Dušica Bojković žene su velikog srca, a tokom praznika one su organizovale humanitarnu akciju za JU "Dnevni centar Biseri", a po svemu sudeći one tu ne planiraju da se zaustave. Svojoj družini dale su toplo i simbolično ime "Niti od Budve".

(VIDEO) „Niti od Budve”- niti ženske humanosti i solidarnosti | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen

Ideja je rođena spontano još za vrijeme korone, materijal su skupljale po plažama, a kako kažu radile su bez krajnjeg cilja, međutim od rukotvorina koje su se vremenom nakupile pred Novu godinu došlo je do ideje i da budu dio humanitarne akcije.

"Naprasno smo odlučili da napravimo humanitarnu akciju i dali smo našoj grupi to ime, a od ugostitelja i sugrađana dobili smo i lijepu podršku", kazala je Tatjana za jutarnji program Radio televizije Budva.

Ta nit povezala je sve naše sugrađane i ljude koji se bave humanitarnim radom, a na njhovom štandu sugrađani su mogli vidjeti razne rukotvorine kao što su vijenci od šišarki i pampura, ali svaka od žena koje su učestvovale imala je neko polje u kome se pronašla.

"Svako djelo je unikatno, ti vijenci, magneti, oslikano kamenje, šišarke i svi predmeti su bili dekorativni i u duhu mediterana i praznika. Time smo upotpunili inicijativu grada da se otvori bazar, a mi smo time pokazali gdje iznijeti prodavati takve rukotvorine, a bez podrške sugrađana ništa od ovoga ne bi bilo moguće", istakla je Dušica.



Mahom su kupovali sugrađani, dok su turisti više razgledlai.

"Kod nas još uvijek vlada strah kada se vidi da je nešto humanitarnog karaktera, tu kreću pitanja, za koga šta, kako i vlada taj strah da li će taj novac otići u prave ruke. A mi smo htjeli da se spajamo, da se ne dijelimo i da naše decenijsko prijateljstvo sazdano od lijepih stvari, putovanja i akcija podijelimo i sa ljudima oko nas, a djeci smo napravili i lijepe poklone, što nas je dodatno potaklo i pokrenulo za dalje, kazale su one.

Prihod koji je napravljen humanitarnom akcijom je impozantan, a korisnici i zaposleni u JU "Dnevni centar Biseri" su veoma zadovoljni.

"Ta ideja je krenula od tri žene onako uz kaficu, a sami taj cilj nas je pokrenuo, mi smo imale ogromnu energiju, i uložile smo veli trud i rad i dosta vremena u sve ovo. Jer uz sav taj humani karatkter bilo je važno da ti detalji izgledaju lijepo, iako su cijene bile simbolične i to je bilo nešto dostupno svima", kazala je Tatjana.

One su istakle da su po pitanju humanitarnih akcija ljudi u Budvi veoma angažovani, za razliku od drugih gradova te da je to veoma iznenanađujuće, da Budva kao turističko mjesto gaji toliko empatije i da to nije samo gledanje lične koristi s obzirom na turizam koji je ovdje osnovna djelatnost.

"Iz Dnevnog centra nosimo predivne utiske, oni su stvarno heroji, superžene! Te žene se bave sa takvim problemima svakodnevno, a prostorije su pune pozitivne enrgije, šarene i lijepe i mislim da svako od naših sugrađana može otići u centar i pitati kako i na koji način može da im se pomogne", istake su one, uz obećanje da je ovo tek početak ovakvih i sličnih humanitarnih akcija.

Žene iz Niti su napomenule da svi zainteresovani mogu da im se pridruže, pomognu i doprinesu u daljem širenju humanosti Budvom!