27-10-2022

(VIDEO) TO Budva i ovog vikenda organizuje izlete u predivno budvansko zaleđe i na ostrvo Sveti Nikola

Turistička organizacija opštine Budva i ovog vikenda organizuje izlete u predivno budvansko zaleđe i na ostrvo Sveti Nikola.


Foto: TO Budva

Na pješačkoj turi Brajići - Ograđenica - Praskvica, svi zainteresovani će vidjeti tvrđavu Kosmač, koja se nalazi na istoimenom brežuljku iznad sela Brajići, na 800 metara nadmorske visine. Ovu impozantna građevina su sagradili Austrijanci u periodu između 1841. i 1850. godine i predstavljala je prvu međunarodno priznatu granicu koja je dijelila Crnu Goru i Austriju.

Pored izvora rječice Mrtvice, predivnih krajolika i fantastičnih vidikovaca, put će dalje voditi ka Ograđenici na Paštrovskoj gori i manastiru Sv. Spiridon čija obnova je trajala od 1998. do 2006. godine. Sa ovog, nekada zbornog mjesta Paštrovića, staza vodi nizbrdo, sve do manastira Rustovo i Čelobrda, a onda Jegorovim putem, u stijeni klesanim, do manastira Praskvica. Pješačka staza je prvim dijelom prošireni i uređeni stari austrijski put, srednje teška, ali na momente i zahtijevna, tako da je potrebno biti u dobroj kondiciji, stabilnog zdravstvenog stanja i ne preporučuje se djeci mlađoj od 12 godina u pratnji roditelja. Pored adekvatne obuće i odjeće, potrebno je ponijeti i vodu za osvježenje, ali i lagane sendviče ili slično, jer pješačenje traje oko 5 sati.

Pješačka tura na Ostrvu Sv. Nikola je manje zahtjevna, ali isto veoma interesantna, jer će izletnici biti u prilici da obiđu predivno ostrvo i vide budvansku rivijeru iz jednog potpuno drugačijeg ugla. Najviša tačka na ostrvu se nalazi na 120 metara iznad mora. Često su najatraktivnije litice ujedno i najstrmije i najopasnije, pa molimo sve izletnike da budu veoma oprezni i ne približavaju se rubovima. Iako je ostrvo Sv. Nikola skromnih dimenzija, dugačko ispod 2 i široko malo manje od pola kilometra, ono predstavlja najveće ostrvo crnogorskog primorja i jedino koje ima markiranu planinsku stazu. Današnje ostrvo, u geološkoj prošlosti je bilo dio kopna, zadnji put u vrijeme maksimuma posljednjeg ledenog doba, prije 18.000 godina, kada je nivo mora bio niži za čak 120 m.

Pješačenje ovom stazom traje oko 2 sata, a za oblačenje i osvježenje važe ista pravila, kao i za stazu Brajići - Praskvica.

Subota, 29.10. u 9 sati (ispred hotela "Bracera"), polazak za Brajiće na pješačku turu: Brajići - Ograđenica - Praskvica. Povratak u 15 sati ispred manastira Praskvica;

Subota, 29.10. u 10 sati (ispred restorana "Porto"), polazak na ostrvo Sv. Nikola. Povratak sa ostrva u 12:30;

Nedelja, 30.10. u 10 sati (ispred restorana "Porto"), polazak na ostrvo Sv. Nikola. Povratak sa ostrva u 12:30;

Pješačke staze zahtijevaju adekvatnu obuću i odjeću, a takođe ponijeti i vodu.

Staze se ne preporučuju za djecu mlađu od 10 godina!

Prijave za izlete u petak, 28.10. od 10 do 12 sati, na brojeve telefona:

067 142 154 (Brajići) 067 144 191 (Školj)

U nastavku pogledajte kako je bilo na dvije pješačke ture u organizaciji TO Budva: Brajići - Praskvica i Ostrvo Sv. Nikola:








Turistička organizacija opštine Budva