09-04-2024

ABBA slavi 50 godina od pobjede na Eurosongu

Švedska grupa ABBA, koju su 1972. osnovali Beni Anderson, Bjern Ulveus, Anni-Frid Lingstad i Anetha Feltskog, pobijedila je na Eurosongu u aprilu 1974. godine s pjesmom Waterloo. Povodom 50. godišnjice pobjede na najpoznatijem muzičkom takmičenju grupa se oglasila na Instagramu. Objavili su fotografiju s Eurosonga i zahvalili se obožavaocima.


Foto: EPA

"Malo je vrtoglavo pomisliti da su milioni vas, koji su nas prvi put gledali u finalu Eurosonga 1974, prenijeli našu muziku ne na jednu generaciju, nego na nekoliko njih. Dokaz za to vidimo svaki put kad neko od nas posjeti Abba Voyage u Londonu i upravo zbog toga možemo proslaviti 50. godišnjicu tog događaja znajući da naše pjesme još uvijek odjekuju širom svijeta", napisali su u zajedničkoj objavi.



Zahvaljuju se fanovima

"Teško je shvatiti da je prošlo 50 godina otkako smo nas četvoro čekali iza pozornice na presude svih žirija širom Europe u Brajtonu. A šta su bili naši snovi tokom tih napetih trenutaka i haosa nakon pobjede? Četiri različita sna, bez sumnje, ali kakvi god da su bili, koliko god veličanstveni bili, stvarnost ih je nadmašila, to je sigurno", dodali su.

"Mnogi od vas bili su uz nas od početka i prate nas od tada, više od pola vijeka. Muzika koju otkrijete i zavolite dok odrastate ostaje uz vas zauvijek. Dijelimo to iskustvo s vama i znati da je naša muzika postala konstanta u vašim životima je prekrasna stvar", kazali su.

Zahvalili su se svim obožavateljima širom svijeta.

"Tokom godina bili smo blagosloveni vašom ljubavi. Želimo reći hvala za ono što nam dajete. Ovo je srećan i istovremeno svečan trenutak i možemo se samo nadati da razumijete koliko smo duboko zahvalni za dugu, uspješnu karijeru i vašu nepokolebljivu odanost i podršku kroz godine. Hvala vam", zaključili su.





Izvor: Index.hr