24-11-2023

Hitno pristupiti suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama

U Crnoj Gori treba hitno sistemski pristupiti suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), navodeći da je neophodno da institucije djelotvornije podrže žrtve.

Hitno pristupiti suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pxb

Iz CGO-a su, povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kazali da se ono javlja u više formi - psihičko, fizičko, seksualno, ekonomsko i da je široko rasprostranjeno i digitalno nasilje.

Žene su, kako su naveli iz te nevladine organizacije (NVO), prečesto mete mizoginog i govora mržnje, naročito one koje imaju jasne stavove i javno ih izražavaju.

"Donosioci odluka i institucije, osim sporadičnih reakcija, ne čine ništa da ovo pitanje adresiraju adekvatno, čime postaju saučesnici u ovom vidu nasilju nad ženama u javnoj sferi", smatraju u CGO-u.

Iz te NVO su istakli da je zabrinjavajući broj femicida, a da još više brine izostanak valjanog odgovora nadležnih organa.

"Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije naglašava i nedostatak sistemskog rodno osjetljivog pristupa u postupcima prema žrtvama nasilja, za koje je neophodna i veća specijalizacija profesionalaca/ki koji se bave rodno zasnovanim nasiljem", ukazali su iz CGO-a.

Oni su ocijenili da će bez razvijanja razumijevanja rodne ravnopravnosti i važnosti borbe protiv rodno zasnovanog nasilja kroz edukaciju i informisanje, takve štetne tendencije biti nastavljene.

Iz CGO-a su istakli da to podstiče nedopustivu toleranciju prema nasilju, a posljedično ugrožava i razvoj društva.

"Donosioci odluka moraju postaviti zaštitu svih građana i građanki kao apsolutni prioritet, demonstrirajući netoleranciju prema bilo kojem vidu nasilju nad ženama, kako bi se očuvala sigurnost i dobrobit svih, a što uključuje i efikasnu kaznenu politiku prema onima koji nasilje prema ženama vide kao svoj izraz", navode iz CGO-a.